Screenshot 2016-07-26 12.24.35Dnešní recenzovaná kniha nebude přímo o jídle či lidském těle, ale o systému, jež dle mého se zdravým životním stylem úzce souvisí. Mít totiž vše hotovo znamená obrovskou úlevu pro tělo i mozek. Jistě to všichni dobře znáte. Nekonečno termínů, úkoly valící se odevšaď, plné diáře. Časem nás tato záplava dokáže úplně pohltit. Ale můžeme si pomoci nástrojem, jehož aplikace do profesního i osobního života není vůbec složitá.

 

 

První vydání knihy Mít vše hotovo se stalo hitem po celém světě. Stejně tak i systém, jež je v knize popisován. Jmenuje se GTD (getting things done) a jeho popularita je obrovská. Vždyť kniha byla vydána ve více než 30 jazycích. Pevně věřím, že bude i druhé vydání úspěšné. Po přečtení knihy však nemám pochyb. Je skvělá!

V systému nehledejte nic složitého. Prostě se snaží získat pro vás samotné více času. Vezme ten, který marníme neefektivními postupy v práci a pokusí se vám získat ten, který můžete strávit s rodinou, v přírodě a nebo například i koníčky. Pokud bych měl být konkrétní, tak můžete čas využít například pro cvičení a nebo vaření. Absence dostatku času je jedno z nejčastějších úskalí mých klientů a čtenářů grasa.cz. I když často pochybuji o časovém rozvrhu a efektivitě při plánování a využívání času, tak toto je dílo, kde je vše jasně dané, navede vás správným směrem. A výmluvám je konec.

Na první pohled by se mohl systém zdát složitý, ale opak je pravdou. Po osvojení základních pravidel totiž uživatel zjistí, že se jedná o kroky, které do sebe dokonale zapadají a dávají obrovský smysl. Hned od prvního dne GTD ulevuje vaší mysli a tím neskutečně pomáhá.

Screenshot 2016-07-26 12.24.59

Systém je totiž to, co většině lidí chybí. Plánování, efektivní využívání času a přehled v aktuálních úkolech je tak jednou velkou neznámou i pro samotného jedince, který se ve všem zmíněném zcela ztrácí a to vede ke ztrátě soustředění a zacyklení v podobě nabalování dalších a dalších úkolů, které se dál a dál nedaří plnit. Sněhová kulička, která se začne valit ze svahu tak stále nabírá na velikosti a objemu. Časem doroste do extrémních rozměrů a zastaví ji pouze razantní zásah. Bůď v podobě vyhoření jedince a delegování záležitostí na někoho jiného, schopnějšího, a nebo aplikací GTD, která pomůže pomalu ale jistě valící se neštěstí ukočírovat a pomalu odsekávat až do podoby, kdy bude vše kontrolovatelné a pod dozorem.

Screenshot 2016-07-26 12.25.09

Knihu Mít vše hotovo mohu doporučit opravdu úplně každémá. Nejen těm, kteří mají pocit, že své úkoly nezvládají a že je zachrání jen nějaký zázrak, ale i těm, kdo se snaží svůj život neustále zjednodušovat a chce jej mít co nejvíce pod kontrolou. Se systémem GTD totiž poznáte, že prostor pro zlepšení jistě máte…

Screenshot 2016-07-26 12.24.49

Díky Martinusákům za zaslání knihy. Asi vědí, jak někdy v úkolech a využívání času plavu 🙂 Mrkněte na martinus.cz i na další knihy nejen o osobním rozvoji.