snimek-obrazovky-2015-09-14-v-20-59-16O letních prázdninách jsem si uvědomil, že mě v říjnu čeká velké výročí – 5 let na Paleo stravě. A víte co? Pak jsem na to úúúplně zapomněl a až o Vánocích mi došlo, že jsem se s vámi o mé zkušenosti vůbec nepodělil. Jak je to možné? Prostě jsem zapomněl. Paleo je pro mě tak automatické, že jsem i takové jubileum vypustil. Je to životní styl, je to život. Pojďme si to shrnout…

 

Odehrálo se toho opravdu hodně a pět let je vážně dlouhá doba. Pokusím se vám však předat aspoň to nejdůležitější a vypíchnout zásadní momenty a milníky mého snažení 🙂

Co mě k Paleo přivedlo?

Potřeba vrátit se zpět do pohody a formy. Extrémně rychle nabraných 15 kilo, což jsem zvládl za krásné tři měsíce, a touha je shodit zpět. Svůj příběh už jsem vyprávěl snad milionkrát – vy si ho můžete přečíst zde. Přesvědčilo mě však video Petra Máry a Jirky Zemana, kde se mluvilo o jakémsi stravovacím režimu, kde se jí slanina, vejce a tím se mimo jiné i hubne. To jsem musel vyzkoušet!

Jak se změnila Česká Paleo scéna?

O 100 %. U nás je jen několik málo jedinců, kteří se Paleo věnují déle než já. Byl jsem u zrodu, celou dobu jsem o Paleo aktivně mluvil, nebál se předávat zkušenosti a přijímat výzvy. Jsem rád, že jsem se celou tu dobu tak snažil. Přineslo to své ovoce, spousta lidí mě nyní považuje za jednu z předních osob naší Paleo scény. Paleo mi dalo opravdu hodně a já se snažil to předat dál a pomáhat dalším lidem. Daří se to.

screenshot-2016-06-20-17-04-46

Měl jsem chuť s tím někdy seknout?

Doopravdy ne. Během těch pěti let jsem párkrát zklouzl k trochu volnějšímu režimu, ale to jsem stále jedl lépe, než 95 % naší populace 🙂 Vždycky jsem se ale vrátil, protože sám moc dobře cítím, jak mi Paleo dělá dobře. Hodně jsem zkoušel, testoval a poznával své tělo. Dnes už vím, že mě jedno nepovolené jídlo nezabije, ale zároveň vím, že bych na „běžnou stravu“ asi už nikdy nechtěl. Nedělá mi to dobře, cítím se mizerně.

Co tady za tu dobu vzniklo?

Samozřejmě mě zaujalo několik dalších projektů, které rozhodně stojí za pozornost. S autory se znám osobně a s většinou z nich jsem někaým způsobem spolupracoval. Baví mě, jak do toho všichni dávají srdíčko 🙂

  • paleosnadno.cz – super blog s mnoha recepty, nedávno vyšly i samotné kuchařky – ty jsou rozhodně nejlepší na našem trhu
  • fitplan.cz – blog plný článků, které vás donutí se zamyslet. A vyzkoušet! Petr navíc napsal i knížku, ta je bombová
  • nutric.cz – nejdřív e-shop a pak i Paleo/Vegan bistro. Kvalita na prvním místě, doporučuju.
  • paleo-doupe.cz – Metla patří rozhodně mezi jedny z těch, kteří mají na rozvoji Paleo komunity u nás největší zásluhy. Na začátku stál blog se stovkami receptů, poté přišel i e-shop, jehož nabídka je opravdu široká. Uspokojí úplně každého

na dlouhé zimní večery…

A co jsem vytvořil já?

Kromě toho, že jsem blogoval na soukromém blogu a od května 2013 aktivně i na grasa.cz, tak jsem autorem několika dalších projektů spojených s Paleo, respektive se značkou Grasa.

Dále jsem vystupoval v sérii videí Paleotalk, dvakrát přijal pozvání do televize (Česká televize, búúúú a Mňam TV, woooow), přednášel na festivalech a konferencích. Konzultoval spooousty lidí, masíroval jich hrooomady, vzdělával tííísíce. No bylo toho docela dost 🙂

screen41

screenshot-2016-06-20-17-05-15

Budu v Paleo pokračovat?

To si pište. Za tu dobu jsem se toho naučil hrozně moc a jak já, tak i obor Paleo ušel dlouhou cestu. Naučil jsem se poslocuhat tělo a dát mu přesně to co potřebuje. S lehkou úpravou, jako aktivní sportovec, si poradím s občasnou dávkou brambor či rýže – vyšší obsah sacharidů ve stravě aktivním sportovcům jedině doporučuji.

Paleo po těch letech vnímám vlastně úplně jinak. Paleo není dieta. Paleo není životní styl. Paleo je život.

Nezáleží na tom, kolik si dáte řízků a cukroví během týdne o Vánocích, ale na tom, jak se ke svému tělu chováte po zbytek roku. Dopřejte mu to nejlepší a občasný úlet ani nezaregistuje či ho dokonce nakopne! Najděte balanc, laďte svůj režim, budujte návyky, hackněte sami sebe. Ať čtete tento článek v době kdy vychází (těsně před začátkem nového roku) nebo kdykoliv jindy a Paleo vás zajímá, tak mám pro vás jednu jedinou radu – začněte.

Během celé té doby jsem se setkal s mnoha lidmi, kteří příliš dlouho čekali a poté sami litovali, že do toho nešli dříve. Zkoušejte to, adaptujte se, rozkoukávejte se, ale dělejte něco. Jedině tak se mohou výsledky dostavit.

Já jsem šťastný, spokojený, můj život je bohatší. Je to taková hra, která mě hrozně baví. Jakmile vykolejím a poruším pravidla, tak dostanu lekci. Získám zkušenost, přiučím se a o chlup silnější jedu dál. A nezastavuju.

Pokud jste dočetli až sem, tak vás asi Paleo vážně zajímá. Chci vám pomoci, chci vás nakopnout. Začněte hned. A do začátku se vám bude hodit můj neprůstřelný návod v podobě knihy Superčlověk. Chyťte si svou slevu ve výši 20 %. Stačí zadat kód „5let“ v košíku. Ale když říkám hned, tak myslím hned – kód platí jen pro objednávky do 2.1.2017, 23:59 hod.! Tak to nepropásněte.

Jaké máte zkušenosti s Paleo vy? Podělte se v komentářích 😉