img_2839I když jsou tu na recepty jiní odborníci (že Lucie?), tak jsem si dovolil po nějaké době také přispět svou troškou do mlýna. A myslím, že se nemám vůbec za co stydět. Představuji vám batátové tousty s dvěma různými pomazánkami, které nadchnou každého.

 

 

Už pěkně dlouho nesnídám (5 důvodů, proč je vynechání snídaně skvělým rozhodnutím), ale jednou za čas si o víkendu něco po ránu dám. Tento pokrm mi přijde ideální právě jako snídaně a nebo svačinka. Určitě jím však nic nezkazíte, pokud jej nabídnete návštěvě večer místo brambůrků či křupek.

Co budeme potřebovat? Množství surovin odpovídá zhruba dvěma porcím:

  • 2 batáty
  • 1 avokádo
  • 150 gramů mandlí
  • 1 cherry rajče
  • 1/2 malé cibule
  • 2 banány
  • sůl, pepř
  • volitelně máslo / ghee / kokosový olej

Batáty omyjeme a nakrájíme podélně na cca 5-7 milimetrů tenké plátky. Vznikne vám tak cca nějakých 8 a více pěkných „krajíčků“, záleží na velikosti batát a šířce pláktů. Vložíme je do předehřátého elektrického grilu či toustovače s grilovací mřížkou. Můžeme zlehka pomazat máslem či ghee, já tuk nepřidávám vůbec. Velmi záleží na na zařízení a dalších okolnostech, tak raději doporučuji kontrolovovat stav zhruba každou minutu. Většinou se povede, že jsou tousty hotové cca za 4-7 minut. Pokud se nevešly batáty do grilu najednou, tak opakujte i s dalšími várkami to samé.

fullsizerender-1

Mezitím se můžete pustit do výroby pomazánek. Jako první si připravíme mandlové máslo. Dá se koupit, ale v tom domácím máme 100% kontrolu nad tím, co všechno obsahuje a vyjde navíc mnohem levněji.

Rozehřajete pánev na středním plameni, vysypte mandle a občasně zamíchejte. Poté klidně plamen stáhněte na minimum a zhruba za 5 minut můžete plamen zhasnout úplně. Nechte chvíli vychladnout a poté vložte do výkonného mixéru, jímž zhruba za 5-10 minut stálého mixování docílíte jemného mandlového másla. Můžeme ještě zjemnit přídavkem lžičky másla, ghee či kokosového oleje.

img_2835

Dále se pustíme do přípravy guacamole, kdy podélně rozkrojíme avokádo a vydlabeme polévkovou lžící na talíř nebo do misky. Přidáme velice na drobno nakrájenou cibuli, rajče a vidličkou důkladně rozetřeme. Osolíme, opepříme a je to. Easy.

img_2834

Nyní máme hotovo, můžeme se do toho pustit. Stačí na batáty nanést guacamole, případně mandlové máslo s banánem na vrchu. Samozřejmě můžete zapojit vlastní fantazii a celé to ještě trochu vytunit, ale věřte tomu, že dle receptu si zaručeně pochutnáte 🙂

img_2837fullsizerender