Pečivo hýbě světem. Jedni si bez něj nedokáží představit snídani, druzí jej milují jako přílohu k obědu, další bez něj nevyrazí na piknik nebo grilovačku s přáteli…
Pokud je nějaké pečivo, které mě fakt bere, tak je to bagel. No jo, ale jak na něj, aby byl ze zdravých surovin a navíc fakt chutný?
Jasně, máme to… a jdeme na recept 😉
Co je vlastně originál bagel? Pomůže nám popis z wikipedie:
„Bagel (z něměckého ein Bagel, také psáno Beigel [ˈbeɪgəl], podle židovského bejgl či bajgl) je rohlíkový produkt z pšeničného těsta. Vyvinula ho židovská komunita v Krakově v Polsku v roce 1610. Bývá tradičně ručně tvarován do podoby hladkého prstence, který se vejde do dlaně. Existují i bagely celozrnné či z žitné mouky.“
Hned v první věte vidíme, že je to produkt z pšeničného těsta, tak to trochu obejdeme…
Na 5 ks bagelů budeme potřebovat:
- Mozzarella – 250 g
- Lučina, Palouček nebo sýr Philadelphia – 40 g
- Vejce – 2 ks
- Mandlová mouka – 220 g
- Kypřící práček (bez lepku a fosfátů) – 10 g
- Psyllium – 10 g
- Sůl – 3 špetky
Na ozdobu:
- Sůl – 2 špetky
- Mák, sezam, další semínka – pár špetek dle chuti
Postup je velice jednochuchý a samotná příprava zabere zhruba 15 minut.
- předehřejeme troubu na 230 stupňů
- do misky nastrouháme mozzarellu (bez nálevu) nebo koupíme strouhanou (ta je vhodnější, ale hůře se shání)
- přidáme sýr (Lučina, Palouček nebo Philadelphia)
- necháme roztopit např. v mikrovlnce – cca na 3 minuty, občas promícháme
- do misky s roztopeným sýrem přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek (druhý bílek využijeme za chvíli) a pořádně promícháme
- přidáme mandlovou mouku, důkladně promícháme a dáme i zbylé sypké suroviny (Psyllium a kypřící prášek)
- těsto promícháme, uhněteme
- výsledné těsto rozdělíme na 5 stejných částí a uděláme placičky s dírou uprostřed – nebojte se, že budou malé a placaté, pak nám pěkně vyběhnou…
- na plech si vyložíme papír na pečení a pokladame bagely dostatečně daleko od sebe
- potřeme odloženým bílkem, zasypeme semínky a solí
- pečeme na 230 °C po dobu 15-20 minut (na vrchu začnou být krásně zlatavé)
- vyndáme, necháme 5 min vychladnout, podkrojíme a pak už je to jen a jen na vás 🙂
Tipy na náplň (záleží na chutích a stylu stravování)
- slanina – vejce – avokádo
- rukola – prosciutto – sušená rajčata
- Lučina – uzený losos – kopr
- máslo – med
- máslo – marmeláda
- ořechové máslo (mandle, kešu) – banán
Dobrou chuť.