chybaStále dokola se setkávám s neúspěšnými pokusy o změnu a přechod na Paleo či Primal. Mnoho čtenářů grasa.cz a mých přátel se pokoušelo o dodržování zásad spojených s těmito životními styly. Přemýšlel jsem o tom, jak je možné, že pro některé je to hračka a pro jiné naopak nepřekonatelná překážka. Pojďme se podívat na 10 největších chyb, kterých se dopouštějí (nejen) začátečníci.

 

1. Nedostatek informací

Vrhnout se do změn po hlavě je sice fajn, ale zde je velmi důležité dávat pozor na to, abyste měli dostatek informací. Setkal jsem se s několika případy, kdy dotyčný pochopil principy stravování zcela špatně a skoro měsíc díky tomu trpěl bolestmi hlavy, únavou a hladověním. Než začnete, tak si najděte více prověřených zdrojů a načerpejte základní informace. V dalších dnech v tom pokračujte a vzdělávejte se – je to velmi důležité.

 

2. Zkreslené představy o výsledcích

Každé z našich těl je jiné a s tím se musí počítat i při aplikaci novinek v životním stylu. Mnohdy se hovoří o úspěšném shazování kil a superrychlém zbavení se nadváhy. Jen se ale zamyslete – bude shazovat stejně rychle člověk s nadváhou 40 kilogramů a s nadváhou 10 kg? Velmi pravděpodobně ne. Proto svou změnu a výsledky neporovnávejte s ostatními, mohli byste být totiž zklamaní. Pamatujte však na to, že každý krůček vás posune dále a dříve či později na svůj cíl dosáhnete.

 

3. Přejídání se masem

Paleo/Primal není o přejídání se masem. Je to komplexní stravovací schéma, kdy je tělu potřeba dodat i ostatní látky jako jsou vitamíny, minerály a další. Také mám moc rád maso, ale není potřeba ho jíst v každém chodu a navíc se často zapomíná na sledování kvality masa. Naši předci ho snědli poměrně dost, ale nikdy ho nevyndavali z polystyrenového obalu, kde je zlevněný kus masa z nezdravé a špatně krmené kravičky. Nevíte snad, kde se dá kvalitní maso pořídit? Tak koukněte na seznam vynikajících prodejen.

 

4. Nedostatek disciplíny po prvních úspěších

Vlna euforie po prvních shozených kilech či viditelných změnách může mít fatální následky. Myslíte na staré známé dobroty a hlavou se vám honí myšlenka na ošizení nových pravidel? V prvních týdnech (nebo klidně i měsících) se rozhodně podvádění nedopouštějte! Může se totiž stát, že váš organismus tuto ránu neunese a vaše změna se buď úplně zastaví a nebo alespoň bude pomalejší. Stojí vám to za to?

 

5. Podváděcí dny

Jak myslíte, že jsem dokázal během 3 měsíců shodit 15 kilogramů (dozvědět se více)? Držel jsem se jednoduchých pravidel, která jsem neporušoval. Jednoduché, že? Pro nejlepší výsledky jsem zvolil cestu, kde nebyla možnost zaváhat. Možná jsem za svým cílem šel oklikou, ale nakonec jsem do vysněného bodu došel. Můžete zvolit jinou cestu, ale ta může být mnohem nebezpečnější. Co když zakopnete a bude se vám jen těžko stavět zpátky na nohy?

 

6. Podcenění přípravy

Vyřadit mouku, slazené nápoje, průmyslově zpracované potraviny a třeba i mléčné výrobky je poměrně jednoduché, ale co když se dostanete do situace, kdy nebude příliš mnoho času na vymýšlení? Víte, kam jít v neznámém prostředí a být s výběrem spokojený? Víte, kde v obchodech hledat rychle, abyste během několik minut mohli zase opustit prodejnu a věnovat se vzniklé naléhavé situaci? Může se vám to zdát padlé na hlavu, ale já vždy chodím připraven a na neznámé místo se předem připravím například na internetu ať vím, kam zavítat v případě potřeby. Samozřejmě je třeba věnovat dostatek času i přípravě pokrmů a doporučuji si ulehčit práci díky moderním nástrojům pro kuchyňe, jenž často šetří čas a zachovávají více živin v potravinách.

 

7. Skryté zásoby

Lednice může být na první pohled dokonale připravena na kompletní změnu jídelníčku, jste na ní ale připraveni i vy? A co ta rýže ve spíži? Čokoládka ve skříňce? Cola hluboko v ledničce a za ní pár sladkých jogurtů? Věnujte poslední zásoby známým, rodině a nebo i bezdomovcům. Jedny z vás tyto potraviny lákat nemusí. Druhým to však může zhatit plány a připravit o vynikající výsledky.

 

8. Zanedbání pohybu

Rádi byste zhubli a chcete se obejít bez spousty hodin v posilovně? Mám pro vás dobrou zprávu – mnohým  dokáže velmi dobře pomoci samotná strava a nemusí se trápit cvičením. Často se však zapomíná na přirozený pohyb, kterého mají někteří nedostatek. Ráno sednou do auta, poté na židli v kanceláři a večer se přemístí do gauče? Toto opravdu není přirozená pohybová aktivita člověka. Ten totiž chodí, zvedá, ohýbá se. Na tyto pohyby nezapomínejte!

Já jsem si oblíbil efektivní cvičení s kettlebell, podívejte se na můj report z mé dvouměsíční výzvy.

 

9. Nedostatek tuku

Stále nevěříte tomu, že byste měli jíst více tuku? Říká se totiž, že tuk je špatný a dělá nás tučnými, takže se raději držíte od tuku stranou. Jenže společně s vyřazením sacharidů najednou přijdete o zdroj energie a jste unavení a zavírají se vám oči po celý den. Nezapomínejte, že tuk je opravdu vynikající palivo pro tělo a je nezbytný. Nebojte se tuku, protože nic lepšího vašemu tělu dát nemůžete.

Já jsem si velmi oblíbil kokosový olej, který je označován za nejzdravější tuk na naší planetě – TOP 10 kokosových olejů na našem trhu.

 

10. Nadbytek sacharidů

Ovoce je moc dobré a obsahuje spoustu vitamínů, ale mnohdy jej konzumujeme v příliš velké míře. Je totiž z velké části tvořeno sacharidy, jejichž příjem bychom si měli v začátcích hlídat, pokud je vašim cílem úbytek váhy. Většina expertů se shoduje, že doporučený příjem sacharidů za den je do 75 gramů, abychom se dokázali zbavovat tuků. Pokud příjem sacharidů snížíte o něco více, tak můžete hubnout ještě efektivněji. Naopak je dobré vyhodnotit svou situaci a příjem cukrů přizpůsobit své pohybové aktivitě.

 

Chcete se podělit s ostatními o další body, které nás mohou brzit cestou k vysněnému cíli? Neváhejte a podělte se v kometářích.