Když jsem před lety slyšel prvně o Cold Brew, hned jsem začal zkoušet a experimentovat. I po cca 5 letech je to moje nejoblíbenější ledová káva. Je sveží a bez zbytečných dalších surovin. Prostě za studena macerovaná čistá káva 🙂

A navíc má mnoho zdravotních benefitů! Přitom je její příprava tak snadná, zabere vám doslova minutku…

Cold brew se dá připravit na mnoho způsobů, použít pro výrobu různá zařízení/nádoby, hrát si s poměrem vody a samotné kávy atd. Vyzkoušel jsem toho fakt hodně, ale vždycky tomu něco chybělo.

Jednou byla příprava blesková, ale následně bylo nádobí, jak po čtyřchodové večeři (ehm, s trouchou více nadsázky), jindy zas nebylo dokonalé filtrování a musel jsem třeba ještě jednou kávu dofiltrovat, což stálo další čas, další nádobí a občas i mé nervy 🙂

… a pak jsem objevil ideálního pomocníka pro tvorbu Cold brew – a už nikdy nevyměnil!

Nejdřív si ale pojďme říci pár důvodů, proč Cold brew (za studena louhovanou kávu) pít:

  • nenáročná příprava (1 minuta příprava, 8 hodin macerování/louhování)
  • pomalá extrakce vytáhne to nej z aroma i chutě
  • má stejné zdravotní benefity jako teplá káva a navíc u některých se spekuluje, že by mohly být ještě více prospěšnější díky studenému a tím pádem i šetrnějšímu louhování – snižuje riziko srdečních chorob, Alzheimera, zlepšuje náladu, nabíjí energií, je to super společenský drink atd.
  • někteří pijáci nesnáší teplou kávu dobře a bolí je například břicho – ti stejní však nemusí mít problém s Cold brew – vyzkoušejte 😉
  • v období od cca dubna do září je super ochlazovačem a osvěžovačem
  • lepší přenášení s sebou – není potřeba termoska 🙂

A teď si řekneme jak na to v několika krocích:

  1. pořídit si Hario Cold brew lahev
  2. namlít 50 gramů kávy (např. MamaCoffee, Powerlogy, Doubleshot, Rebel Bean)
  3. vložit košíček s kávou do lahve (díky chytrému systému uchycení Hario lahve)
  4. zalít 750 ml (po značku) čisté a studené vody
  5. nechat macerovat po dobu 8-16 hodin, dle preferencí
  6. vyndat filtr s namletou kávou a ponechat v lahvi jen kávu – tekutinu
  7. toť vše!

Já osobně nechávám dle chuti a časových možností nejčastěji macerovat kolem 8-10 hodin, dávám lahev zásadně do dveří lednice. Proč? 🙂

Důvod je prostý – vždy když dveře od lednice otevřu, tak bez jakékoliv mojí aktivity navíc se káva lehce promíchá a mám tak pocit, že je louhování o něco efektivnější. Takovej mega hack 😀

No a na závěr? Stojí to za to. Ne vždy máte chuť na teplou kávu, takže tohle je super způsob, jak se osvěžit a navíc si dost dobře pochutnat. Jděte do toho 😉

Tipy na další čtení: