Před měsícem a půl proběhly Crossfit games 2020, respektive jejich finále, a od té doby se mi na ně neustále vrací myšlenky. Nechci tu ani moc řešit, co je Crossfit ani nic podobného, ale spíš obecně důležitost nejen fyzické, ale i psychické připravenosti při podobných soutěžích.

No a jak jistě tušíte, tak plno z toho dokážete aplikovat i v běžném životě, protože některé z myšlenek / lekcí se dají s drobným ohnutím využít prakticky pro cokoliv.

Nechme teď stranou jakékoliv výsledky, výkony, pořadí, moje celkové pocity a pojďme mrknou na 8 zásadních momentů tohoto víkendu. Nejprve si dáme to slibované video, takový sestřih z 12 různých eventů, abyste trošičku nasáli tu atmosféru

Pokud vás zajímají všechna videa z Crossfit Games 2020, tak na ně můžete mrknout na oficiálním Youtube kanále.

 

… a teď už samotné myšlenky / lekce, které jsem si odnesl

 

Přepálenej start

Určitě se vám to taky někde stane. Přepálenej start je naprd. V co to může vést? Chvíli je to super, možná vedete pořadí a všechno jde jako po másle.

Co ale pak? Buď to hrozně bolí a nedopadne to dobře a nebo se na to v horším případě vykašlete. Určitě jste si na vlastní kůži vyzkoušeli, jaké to je – při tréninku, učení nových dovedností, při snaze o ukotvení nového návyku. Jděte do toho třeba po hlavě, ale s určitou mírou, protože často ten zprvu pomalejší vyhrává. Něco podobného zažil Ohlsen v prvním eventu, kdy mu první část závodu vyšla, ale pak to nedal a propadl se na poslední místo.

 

Cíl je cíl…

Taky jste se někdy pořádně na něco nadřeli a těsně před cílem vám to někdo vyfoukl? Řeč není jen o tomto případu, kdy nováček Medeiros metr před koncem v podstatě zastavil a nechal se ještě předběhnout s vidinou toho, že už je prostě skoro v cíli, ale může to platit i o pracovních deadlinech, práci na projektech a takových těch věčně rozdělaných činnostech, kde zbývá jen malý krůček, ale my už se vidíme v tom cíli a pak to prostě dopadne katastrofálně. Protněte, byť pomyslnou, cílovou pásku a pak si dejte zasloužený odpočinek. Toto se stalo Medeirosovi ve druhém eventu po 320 metrovém sprintu do kopce s 50 librovým pytlem na zádech.

 

Zatni zuby

Tohle byl masakr. Prý +- 3 míle běžeckého okruhu v terénu. A více co se stalo, když závodníci doběhli (spíš vlastně dosprintovali po boji o lepší pozici) ty +- tři míle? Následoval ten „okruh“, takže další tři míle zpátky. Já se málem zbláznil a to jsem seděl jen u televize. Ale co… dotáhnout náročný trénínk, dokončit projekt… A pak si vychutnat ten pocit vítězství. Když Fraser dosprintoval na prvním místě a v tu chvíli mu bylo oznámeno, že je vlastně jen v půlce, tak chvíli nemohl uvěřit, ale pak musel zatnout zuby a dotáhnout to do konce. Vítezně!

 

Dělej věci jinak, pokud to tak cítíš 

Celková vítězka mezi ženami šla v některých eventech tak trochu proti proudu. Někdy prostě musíte splnit určité pohyby, pointy a je v rámci možností jedno, jak toho dosáhnete. A o to tady jde – pokud jste schopni dosáhnout cíle dříve a lépe než ostatní, tak to udělejte po svém.

Ne vždy jsou totiž ty zaběhlé postupy nejlepší. To, že to tak dělá každý ještě něznamená, že to je takto nejlepší… Toomey našla v šestém eventu speciální systém, kdy si na každém stanovišti ušetřila pár kroků a vyhrála o 4 vteřiny. Bez toho by to nedala.

 

Využij své silné stránky, ty dělají rozdíl

Těžte z nich, vždycky vás hodně posunou. Ať je to v jídle, sportu a nebo projektu. Ano, pracujte pomaličku na svých slabinách, ale prodávajte své silné stránky.

V některých disicplínách bylo tak moc vidět, kdo kde dominuje. Zároveň to ale bylo také vidět i tam, kde bylo různých cviků a pohybů více, prostě každý musel prodat to, co umí nejlíp. A o tom je vlastně celý život, zaměstnání, povolání. Prodejte to, co umíte. Prodejte sebe.

Toomey třeba v eventu SWIM ‚N‘ STUFF dokonale prodala své plavecké dovednosti a ikdyž součástí eventu byla tři další cvičení, tak hlavně díky náskoku v plavání opět event vyhrála.

 

Najdi si svůj styl

Sprintovat 100 yardů a tlačit před sebou 105 liber? Kdo to dá za 56 vteřin? Hmmm, tady byli dva borci, kteří bojovali do posleního kroku o vítězství. Na tomto eventu bylo pozoruhodné to, že se vyplatí bojovat do posledního metru a navíc i to, jak před sebou atleti konstrukci tlačili. Každý to dělal úplně jinak. Někdo běžeo skoro narovnaný a držel madla hodně vysoko. Jiný zase hodně předkloněny, takže je držel zhruba v polovině. Nebojte se mít svůj styl, pokud jím dokážete dosáhnout dobrých výsledků.

 

Buď chytrej

Poslední, tedy 12., event byl dokonalej. Nejenže v něm závodili muži i ženy najednou, ale byl to ultimátní test. 

  • 1 míle běhu
  • 100 kliků ve stoje na rukou 
  • 200 dřepů na jedné noze
  • 300 shybů
  • 1 míle běhu

Uf, tohle bylo velké finále. Po třech dnech plných náročný eventů. Kari Pearce potřebovala vyhrát a mít Haley Adams aspon dvě pozice za sebou, aby se dostala před ní na konečné 3. místo. Adams v 19 letech si chtěla své třetí místo samozřejmě podržet, jen zřejmě právě přepílila ten start – doběhla jako první, ale vedení převzala Pearce hned na stojkách a už ho nepustila. Byly vidět zkušenosti, systém, plán a nakonec i radost.

Buďte připraveni, mějte systém, mějte plán. Vyhrajete.

 

Občas to nevyjde, povstaň

Stane ne. Jak ve sportu, tak v životě. Nikdy to ale nevzdávejte, vstaňte a jděte do toho znovu. Myslíte, že Adams ztráta „bedny“ nemrzela? Jasně, obrečela to, dokonce hned před kamerami. A takových bylo víc. Jsou to jen lidi, sport jejejich vášeň. Celý rok dřou a pak je pár chyb stojí dobré umístění. A co myslíte? Už zase vesele sdílí videa a fotky z trénínků. Ze zatraceně tvrdých tréníků. Z trénínků, které je připraví ještě lépe a příští rok se poperou zas…

 

… a pár mých slov na závěr

Víte, co mě na Crossfitu fakt baví? To, jakej je a jací jsou lidé kolem něj.

Ano, dost lidí na něj kouká trochu skrz prsty, ale já se vám to pokusím trochu vysvětlit. Někdy jsou vidět videa, kde to ti lidé dělají úplně špatně – špatná technika, nesmyslné cviky,… Ale Crossfit je i hodně mobilitě, o všeobecné připravenosti, o překonávání sama sebe. Každý sport se dá dělat dobře i špatně. Dělají to všichni golfisti 100% správně? Co běžci? Jen samé dokonalé údery při tenisu?

Že může vést ke zranění? Samozřejmě. A kolik znáte fotbalistů, co nikdy nemarodili s koleny či kotníkem? Kolik znáte hokejistů, co nemělo otřes mozku? Cyklistu, kterej se pořádně nerozštípal? Každý sport může přinášet zranění.

A některý sport, třeba jako tento, z vás může vypěstovat neskutečně odolného a silného jedince, jak po tělesné, tak i po mentální stránce. Můžete díky němu najít kamarády, kteří smýšlejí podobně jako vy – bojují, makají, posouvají se každý den, nikdy nic nevypustí. To vás pak může posunout i na ostatních úrovních, třeba i té profesní. 

Mě třeba baví celkově ta aura kolem – ti lidé drží při sobě, komunita je skvělá, jsou tam nastavené určité hodnoty, respekt je základ.

Ano, najdou se i jedinci, kteří nesplňují nic z toho, ale tak je to vždycky, tak kvůli tomu všechny neházejme do jednoho pytle.

Je to zábava, je to lekce, je to životní styl.