Co si budeme povídat, posledních tři čtvrtě roku toho moc jiného na zlepšení kondice a síly, než cvičení doma, nezbývá. Máknout v obýváku, jít se maximálně proběhnout nebo na kolo.

Mnoho dalších možností není a mnozí si s tím nevědí rady. Já se posledních pár let soustředím právě na cvičení právě doma a cca 3/4 tréninků právě zvládnu na pár metrech čtverečních. Má to hned několik důvodů a výhod, které si shrneme na následujících řádcích a dáme si pár tipů, jak to dělat dobře a jak u toho vydržet.

 

Pro koho je vlastně takové cvičení doma vhodné? Pokud například

  • máte velké pracovní vytížení, pracujete na více projektech
  • pokud máte rodinu a každá chvilička na trénink je pro vás vzácná
  • pokud chcete využívat čas efektivně a neztrácet ho cestováním do gymu a zpět
  • když můžete a chcete cvičení využívat jako nástroj, který funguje, ale nijak vás neomezuje
  • chcete mít co nejflexibilnější přístup k tréninku z hlediska času

 

 

Cvičte pravidelně a vše si zapisujte

Zhruba před dvěma lety jsem si začal všechny tréninky zapisovat, vedu si jednoduše takový „tréninkový deník“ přímo v kalendáři. Zápis mě nijak nezdržuje, zabere minutku a má pro mě dvě největší výhody.

První je, že mám vše přehledné, dohledatelné a na jednom místě. Druhou výhodou je to, že mě to motivuje, abych něco dělal – nikdo nechce vidět na konci měsíce prázdný kalendář bez jakékoliv tréninkové aktivity.

 

 

Věnujte cvičení raději méně času, ale využijte ho na 100 %

Cvičit každý den zvládne každý. On je to totiž dost obecný pojem a někdy, když vidím ty dlouhé tréninky bez smyslu a jakékoliv přidané hodnoty, tak mi to fakt přijde jako ztracený čas. 

Cvičte raději dvakrát, třikrát nebo čtyřikrát týdně po třeba 20, 30 minutkách. Dejte tomu všechno, zlepšujte se a posouvejte. Ušetříte tak dost času, který jednoduše využijete na maximum. Cviky a aktivity, které vás nikam neposunou z tréninku prostě vyřaďte.

 

 

Nezatěžujte se zbytečným náčinním

Nemusíte mít doma nabušený gym. Stačí klidně i jen vaše tělo, se kterým toho zvládnete až az. Kliky, dřepy, plank, mobilita… No a pokud chcete, tak si k tomu kupte kettlebell a třeba činku. V tu chvíli můžete do tréninku přidat cviky se závažím. Nic víc nepotřebujete.

 

 

Mějte plán

Pokud nevíte, jak na to, tak se nebojte najít pomoc. Cvičit doma jde i pod vedením skutečných profíků a když jsem v předchozím bodě zmínil kettlebell, tak mrkněte třeba na Online Koučink od Železné koule.

Pokud vás baví HIIT (vysoce intenzivní intervalový trénink), tak zase využijete půlroční plán v PDF, který najdete jako bonusový materiál v jedné z nejlepších „hubnoucích knih“ Jak pálit a neukládat.

 

 

Definujte si cíle a proč to vlastně děláte

Proč cvičíte a jaký je váš cíl? Pokud cvičíte bez důvodu, prostě „jen tak“, tak… tak je to vlastně v pořádku, jen musíte nejspíše počítat s tím, že i výsledky budou „jen tak“. 

Pokud cvičíte kvůli hubnutí, tvarování některých partií, síle a nebo vytrvalosti, tak tomu musíte cvičení přizpůsobit.

Takže co? Chcete v létě zaběhnout nejrychlejší desítku ve svém životě? Zbavit se přebytečného tuku na břiše a nebo dát konečně vysněnou váhu na deadlift? Tak podle toho cvičtě.

 

 

Najděte si (doma) parťáka

S hledáním parťáka do fitka je to asi jednodušší, ale doma je to o to větší challenge. Řekněte manželovi, manželce, partnerovi, spolubydlícímu a jděte do toho spolu.

Že máte děti? No a? Tak se vystřídáte. Že máme malý byt? Tak vymyslete cvičení, při kterých nepotřebujete tolik prostoru. Že pracujete na střídačku a doma se skoro nepotkáte? Tak si dejte na lednici kalendář a nechávejte si vzkazy, jak to ten jeden „povodil“ a druhého tak hecne. Fakt to funguje skvěle a doma je pak mnohem lepší nálada.

No a rada na závěr? Prostě začněte…

 

 

 

TIPY NA DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČTENÍ