Vše o Yerba Maté - co to je, příprava, zdravotní benefityJe Yerba Maté zázračný nápoj? Ohledně tohoto „přírodního energy drinku“ mi chodí poměrně dost dotazů, proto si dnes řekneme o Yerba Maté úplně vše!

Není to ale jen nápoj, je to totiž rituál, je to relax. Jeho pití má obrovský přesah mimo samotné popíjení. Pojďme se podívat na to, co to vlastně je, jak na něj, jaké jsou druhy, kde ho koupit a prozradíme si mnoho dalšího – třeba, jak Yerba Maté pomáhá v hubnutí.

Co je Yerba Maté

Jedná se o nápoj, který se louhuje z lístků Cesmíny Paraguayské. Tento strom se nachází v Jižní Americe, konkrétně v Paraguayi, Argentině, Brazílii nebo třeba Chile.

Pokud byste neměli tušení o co jde, tak by se Yerba Maté dalo se připodobnit k bylinnému čaji.

Někdo jej nazývá zkráceně Maté, někdo zase říká jen Yerba. Záleží hodně i na lokalitě. U nás se mu zase hovorově říká Matéčko.

Nabídka je velmi široká a můžete vybírat z mnoha druhů a typů…

Druhy Matéčka

I zde najdeme jistou podobnost s bylinnými čaji, protože má mnoho odrůd, ke kterým se i podobně chováme.

Kromě toho, že Maté z různých regionů různě chutná a má různé účinky, tak jej samozřejmě můžeme i „tunit“. Mnoho Matéček se tak dá sehnat ochucených a nebo doplněných o nějaké další látky.

Obvykle najdete doplnění o bylinky – guarana, máta, jasmín, heřmánek, stévie a mnoho dalších.

Výjimkou není ani přídavek ovoce a dalších plodů, kam se také dodávají sušené části – pomeranč, citron, šípek, jablko atd.

V podstatě cokoliv, co se dá usušit a má vliv na chuť či účinek, tak může výrobce přidat do balení. Jak říkám, podobně jako u čaje…

Co je Bombilla?

Bombilla je zjednodušeně řečeno brčko, kterým Yerba Maté popíjíte. Vyslovuje se bombíja, Argentinci říkají bombíža.

Může se lišit materiálem, barvou, délkou, propustností apod. Pokud se zeptáte odborníků nebo samotných jihoameričanů, tak se shodnou na tom, že pokud ho nepijete Bombillou, tak prostě nejste ten správný „Mateista“.

Bombilla je pro mnohé zásadní – mají vyrobené vlastní na míru, s věnováním atd., protože je to nástroj, který často používají celé dny, tak jej chtějí mít přesně podle svých představ.

Co je Kalabasa?

Druhým důležitým nástrojem je Kalabasa – též Calabasa, Calabaza, Calabash, což je nádoba, ze které se pije. Pokud má Bombilla mnoho podob, tak Kalabasa ještě víc. Kromě té originální z tykve se samozřejmě vyjábějí i keramické, skleněné, dřevěné atd.

Opět záleží na regionu, stupni vaší závislosti a oddanosti k náboženství – Maiteismu 🤣

Setkat se můžete i s plastovou variantou, ale ta je dle mě úplně nejhorší. Zaprvé plast není ideální materiál, co se zdraví týká, ale samotné pití a rituál tak trochu dehonestuje. Asi jako kdybyste jedli Wagyu steak plastovým příborem 😬

Samozřejmě pak do hry vstupuje i údržba atd. a já osobně používám v poslední době jen skleněné a keramické, protože je příprava i samotná údržba zkrátka jednodušší – jen opláchnete a dál už se nestaráte, kdežto údržba tykvové kalabasy je složitější a musíte o ní více pečovat a můžete o ni i přijít, pokud se nebudete starat dobře.

Jak připravit Yerba Maté

Příprava Yerba Maté je vlastně docela jednoduchá a použijeme ten nejjednodušší, a přesto správný postup, který jde.

Připravíme si

Do kalabasy vložíme Matéčko – ideálně nasypeme z pytlíčku nebo dózy, kde ho skladujeme. Můžeme ho pro lepší měření nabrat i třeba polévkovou lžící, já sí dávám cca 3-4 polévkové lžíce. Záleží vždy ale i na tom, jestli si ho dávám ráno nebo večer, jaký mám zrovna druh, kolik ho plánuji vypít atd.

Vložíme tedy do kalabasy a jako první se doporučuje otvor zacpat dlaní, otočit ji vzhůru nohama a protřepat. Ty nejjemnější částečky Maté vám takto zůstanou na dlani – zbavíte se tak ze směsi těch nejdrobnějších částeček („prachu“), které by pak mohli ucpávat Bombillu atd.

Vše o Yerba Maté - co to je, příprava, zdravotní benefity

Po protřepání otočte zpátky a Maté nahrne k jedné straně. Tedy co nejvíce na jednu stěnu – ano, bude se tam to trochu bortit, ale to neřešte.

První nálev vždy děláme studenou vodou, respektive vodu o rozumné teplotě, takže nalijte 1-2 dcl vody o 30 až 40 stupních pomaličku na Maté. Teplou vodu zatím nepoužíváme, abychom Maté „nespálili“. Nechte tuto vodu působit cca 2-3 minuty a pak se napijte.

tip: přečtěte si něco o kvalitě vody a filtraci vody.

Maté nemíchejte lžičkou ani Bombillou, to je jedna z nejčastějších chyb.

Konzumace Yerba Maté

Nyní už nalijeme vodu o vyšší teplotě, necháme pár minutek louhovat a popíjíme. Pijte po takových dávkách, jak jen vám to bude vyhovovat. Jakmile dopijete tekutinu, tak opět přelijte směs – podle množství a druhu použitého Matéčka a vody vám vydrží cca 3-6 nálevů.

„Mateisté“ pijí nápoj klidně celý den a sdílí jej s přáteli. Jak říkám, v mnohých lokalitách se jedná opravdu o rituál a událost, u kterých se povídá, sdílí se příběhy a prostě žije…

Pamatuju si, když jsem byl v Argentině na hranicích, že tam na kontrole pasů týpek mezi razítkováním dokladů popíjel Maté. A vlastně ho pili všichni všude, tam je to fakt jako droga. Všichni, všude, pořád.

Zdravotní benefity

Níže najdete seznam zdravotních benefitů spojených s pravidelnou konzumací „Yerby“.

Samozřejmě vždy záleží na mnoha faktorech – ať už na straně nápoje a nebo dokonce na straně konzumenta, takže je důležitý i fyzický a mentální stav jedince atd.

  • posiluje imunitní systém
  • je bohaté na antioxidanty a živiny
  • zvyšuje hladinu energie
  • napomáhá k lepšímu soustředění
  • zvyšuje fyzický výkon
  • ochrana před infekcemi
  • posílení imunitního systému
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • může snížit riziko srdečních onemocnění

Yerba Maté a hubnutí

Yerba Maté pomáhá zhubnout a zbavit se i břišního tuku. Studie na zvířatech ukazují, že může snížit chuť k jídlu a zrychlit metabolismus, což může pomoci při hubnutí.

V tříměsíční studii u lidí s nadváhou ti, kterým bylo Matéčko podáváno, zhubli v průměru 0,7 kg. Rovněž snížili poměr pasu k bokům o 2 %, což naznačuje ztrátu břišního tuku.

Ve srovnání, účastníci, kterým bylo podáváno placebo, přibrali v průměru 2,8 kg a během stejného období (12 týdnů) zvýšili svůj poměr pasu k bokům o 1 %.

Kde koupit Yerba Maté

Dneska už ho koupíte na mnoha místech – na internetu i v kamenných obchodech, ale bacha na to, že Maté je často rozdílné kvality a často nemá s původním Matéčkem nic moc společného. Stejně to známe u čaje nebo kávy, kdy si můžete koupit špičkový výrobek s mnoha benefity a nebo také odpad, který se také musí zhodnotit, tak jej prodávají, ale kvalitou není nic moc…

Proto doporučuji například Yerba Maté mých oblíbených výrobců Pajarito, CBSé, Taragui.

Pokud chcete koupit vše pro konzumaci Yerba Maté, mrkněte na Brainmarket – mají tam jak samotné Yerba Maté, tak i příslušenství (Bombilla, Kalabasa).

Dobrou chuť a dejte vědět, jak vám chutná 😉

Yerba MatéYerba Maté - kde koupit Yerba Maté a hubnutí

Líbil se vám článek o Yerba Maté? Tak mrkněte i na další průvodce…