Recept na Chaffle, Sýrové Waffle je tady! Před pár lety jsem poprvé narazil na takzvané Chaffle, jedná se o Low Carb / Keto Sýrové Waffle a dneska si ukážeme, ja na ně.

Chaffle jsou jednoduché, skvěle chutnají a máte je za pár minut hotové. A nejlepší na tom je, že je můžete vytvořit a použít na tisíc způsobů.
Abych pravdu řekl, nikde se moc dobře nedá dohledat český název, respektive jeho přepis. Podobné je to i u Wafflí, které jsou někdy označeny jako Wafle (s jedním F), někdy jako Vafle (hezky česky s jednoduchým V).

A tohle jsou tedy Chaffle? Chafle? Čafle? Sám nevím, držím se tedy původního anglického názvu a píšu to v originále, tedy Chaffle.

 

Co jsou Chaffle – Low Carb Sýrové Waffle?

Pojem Chaffle vznikl jednoduše zkrácením pojmu Cheese Waffle, tedy Sýrová Waffle.

Nejčastěji se používají jako slaný pokrm, příloha k jídlu, formou sandwiche, svačina na cesty a nebo jako základ k nějakému zobání. Každopádně jdou udělat i ve sladké variantě, což je vždycky trochu větší výzva, ale zase se vždy jedná o něco trochu více originálního, čím třeba můžete zaujmout návštěvu a podobně.

 

Chaffle – nutriční hodnoty

Přesné nutriční hodnoty samozřejmě zjistíte až při samotné tvorbě, osobně nejsem zastáncem vážení sýru na gramy a převažování vajíček, protože Chaffle jsou pro mě prostě rychlo-recept, který má za úkol během pár minut vykouzlit super pokrm bez jakéhokoliv zdržování.

Pokud bychom měli ale odhadem aspoň nastínit, jak vypadá poměr makroživin, tak prosím 😉

  • tuky 60 %
  • bílkoviny 35 %
  • sacharidy 5 %

Samozřejmě je zde zásadní, jaký typ sýru použijete, ten výsledné poměry ovlivní zdaleka nejvíce. Nicméně platí, že pokud se budete držet původní verze, tak se jedná o dokonalé Low Carb či Keto jídlo.

 

Recept na Chaffle – Sýrové Waffle

Na 4 kousky Chafflí budete potřebovat…

  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku strouhaného sýru

… a to je vše, základní verze je fakt jednoduchá. Rozklepněte vajíčka do hrnku, dosypte sýrem a promíchejte.

 

Jak Chaffle udělat?

Doporučuju nějaký jednoduchý wafflovač nebo toustovač s výměnnými pláty (na tousty, waffle, panini).

Není potřeba mít nějakých extra funkcí, nastavovátek, kontrolek atd., prostě zapojíte do elektřiny, přístroj se začne nahřívat a pak už jedete 😉

Já používám tento Tefal Break Time a přijde mi super. Jednoduchý, kvalitní forma, to bohatě stačí. Navíc můžete měnit pláty za jiné, např. pro tvorbu klasických toustů.

Dávám si Chaffle zapéct na 5 minut, to je pro výkon mého přístroje ideál. Zde ale musíme brát právě v potaz velikost Chafflí, výkon přístroje atd., takže berte tento čas jako orientační. Určitě by měla být Chaffle krásně zlatavá, lehce křupavá, to postě poznáte 👍

 

Jaké jsou možnosti obměny – recept na Chaffle Sýrové Waffle?

Samozřejmě můžeme do těsta přidat různé ingredience nebo měnit použitý druh sýru. Takže asi jen v bodech, co mě takhle v rychlosti napadá…

A pak už samozřejmě cpete cokoliv vedle nabo navrch – slanina, máslo, masové směsi, avokádo, pizza směs atd., fakt se kreativitě a fantazii meze nekladou 🙂

Níže posílám pár ukázek přímo z receptu a zároveň i nějaké finálky 🙂
Dobrou chuť

těsto na chaffle - sýrové waffle chaffle - sýrové waffle chaffle - sýrové waffle

 

Líbil se vám článek Recept na Chaffle Sýrové Waffle (Low Carb, Keto)? Tak mrkněte i na další recepty…