Je to už pár let, co jsem napsal první recept na neprůstřelnou kávu (původní článek zde).

V tu dobu jsem netušil, jaký o ní do budoucna zájem a článek se tak stal historicky 3. nejčtenějším článkem na blogu.

Za tu dobu se toho dost odehrálo a změnilo. A změnil se i můj pohled na neprůstřelnou kávu. Pojďme se podívat, jak vypadá verze 2.0, za kterou stálo v průběhu let mnoho testování a experimetování.

Původní článek jsem aktualizoval hned několikrát a myslím, že nadešel čas ho úplně překopat a vlastně si znovu od začátku říct, jak na neprůstřelnou kávu tak, abychom z ní vytěžili naprosté maximum.

Proč pít neprůstřelnou kávu? Je to vlastně docela jednoduché…

  • chutná skvěle
  • obsahuje mnoho energie
  • obsahuje mnoho rychlé energie!!!
  • díky obsaženým tukům vás dokáže zasytit i na několik hodin
  • připravíte ji do pěti minut se vším všudy
  • lze jí nahradit jakékoliv jídlo
  • dá se pohodlně konzumovat i za pochodu / na cestách

Co budeme potřebovat?

Jak neprůstřelnou kávu připravit?

Nyní vám popíšu můj nejoblíbenější a nejčastější postup.

Nameleme čerstvá zrna (ideálně výběrová např. od Mamacoffee, Powerlogy, Rebel Bean či Doubleshot) v mlýnku a vysypeme ji do Aeropressu.

Osobně používám 17 gramů na 250 ml vody. Voda by měla mít cca 90-95 °C. Kávu určitě nezalévejte vroucí vodou – zbytečně by zhořkla a také ztratila některé prospěšné látky, které káva obsahuje, což by byla velká škoda.

Osobně nechávám kávu extrahovat 60 vteřin a poté stlačím do nádoby. Nejčastěji kávu tlačím přímo do nádoby mého mixéru (viz obrázek) – tím ušetřím další nádobu (třeba konvičku) a nešpiním tak zbytečně další kus nádobí, protože po přidání MCT oleje a Ghee (od každého 1 polévková lžíce) přímo do nádoby mixéru už jen zapnu a mixuju cca 10 vteřin.

Poté výsledný nápoj přeleju do hrnku a je hotovo – můžeme podávat 🙂

Alternativní postup přípravy

Pokud budete připravovat neprůstřelnou kávu některým z alternativních postupů, tak lze využít jiný kávovar – například Frenchpress či Hario V60. Dále pak namísto MCT oleje lze použít kokosový olej a místo ghee použijeme bio máslo.

MCT olej a ghee jsou ale „čistšími“ a více „energy“ tuky a dodají vašemu tělu o něco více. A proto neprůstřelnou kávu pijeme – chceme z ní dostat maximum…

Dále jsou tu další možnosti, jak kafe doladit – někdo používá skořici, někdo protein, někdo špetku soli. Možností je mnoho, tady už je to spíš dle chuti a potřeb.

Jak často pít?

Já neprůstřelnou kávu piju skoro každý den, většinou tak 5x týdně. Miluju tu chuť a i fakt, že ihned cítím dávku energie a vím, že mám na pár hodin o přísun kalorií postaráno. Nepiju ji však vícekrát denně – nehodlám jí nahrazovat pevné jídlo. Neprůstřelná káva je jakési hacknutí vašeho stravování, ale nelze jí plnohodnotně nahradit další jídla dne.

Není to kafe příliš drahé?

Neprůstřelná káva je dražší, než když si zalijete turka, o tom žádná, ale… 🙂 Vzhledem k tomu, kolik energie a jakou výživovou hodnutu vám přinese, tak je ten poměr vlastně sakra dobrý. Za cca 25 – 40 korun (dle kvality použitých ingrediecí) dostanete hned ráno ten nejlepší start do dne. To za těch pár kaček stojí!

Kde všechny tyhle vychytávky dostanu?

Mám rád kvalitu a pohodlí, proto vám doporučím jedno jediné místo, kde seženete vše, o čem jsem v článku psal. Kvalitní kávu, jedny z nejlepších tuků na trhu a třeba i Aeropres s mlýnkem pro přípravu kávy pořídíte na e-shopu Powerlogy.

Tak se přiznejte, jak vám chutná a kdo má zkušeností? 🙂