kbV posledních týdnech a měsících se opět rapidně zvyšuje na internetu frekvence použití pojmu „výzva“. Jedním z impulsů k těm všem výzvám je bezpochyby Jan Melvil a kniha Jídlo na prvním místě. Mám z toho velkou radost a konečně pokusy o změnu mají mnohem větší smysl a jedná se v mnohých případech o změnu trvalou, nikoliv jen dočasnou, což považuji za krok správným směrem.

 

Výzva je trend, magické slovo. Dodá tomu celému na zajímavosti, působí na čtenáře nedosažitelně a je často velmi zavazující.

To se mi líbí – zavazující.

Dva a půl roku proplouvám životem s určitými návyky, které se podobají, alespoň v poslední době, Primal dietě. Ano, ze striktní Paleo diety jsem lehce polevil a přidal i mléčné výrobky a už dávno na sebe nejsem tak přísný. Po dosažení svých cílů člověk pozvolna ztrácí svou motivaci a začíná polevovat.

Drobné „podvůdky“ se tak začaly stávat častějšími a pravidelnějšími a já hledal něco, co mě zase přiměje fungovat, tak jak bych měl a ne jen tak, jak můžu…

Přemýšlel jsem, kde najít zase tu motivaci fungovat na 100%. A hned mi to došlo. Vy, čtenáři grasa.cz, jste ta motivace. Stovky navštěvníků denně, stovky fanoušků na Facebooku, stovky odběratelů newsletteru. To je přeci skvělá motivace. A závazek…

A jakou jsem si tedy stanovil výzvu? Jmenuje se GRASA 420.

Dva měsíce (proč zrovna dva se dozvíte níže) přísné Paleo diety bez jediného podvůdku. Budu se snažit stravovat takovým způsobem, jako tomu bylo v začátcích mé změny, takže by můj jídelníček mohl vypadat zhruba takto, to bych byl naprosto spokojen.

Ale to by bylo moc jednoduché, takže k tomu přidáme cvičební program…

Po osvojení kettlebell swingu jsem se do něj zamiloval, je to skvělý cvik! A celý kettlebell je mi velice sympatický, vždyť je to „Tradiční ruská zbraň proti slabosti“, jak říká Pavel Macek.

Na webu kb5.cz vyšel velmi zajímavý post, kterému soukromě říkám „Swing výzva“. Program trvá dva měsíce a čelíte pravidelnému zvyšování počtu swingů provedených za jednu minutu. Jako v každé výzvě tu zde nechybí určitá gradace, což přidává na zajímavosti a z psychologického hlediska se jedná o velmi zajímavý prvek. Výsledkem je trénink 420 swingů – odtud GRASA 420.

A jako ve všem, i zde hledám nějaký smysl. A ten „Swing výzva“ rozhodně má. Provádění jednoho z nejkomplexnějších cviků při dodržení pravidelnosti, to je skvělý základ pro vytvoření dlouhodobého návyku, což by mělo být cílem většiny cvičebních programů.

Navíc vám cvičení zabere pouze 3×20 minut týdně. Hodinka času s maximálním výsledkem, to je další super bod.

Často si všímám, že lidé podstoupí nějakou výzvu, ale nestanoví si žádné cíle a nejsou schopni změřit výsledky. Já jsem si pár cílů stanovil a většina z nich je měřitelná pouze pocitově. To mi však vůbec nevadí a to už jen kvůli tomu, že výzvu provádním primárně kvůli sobě a ne kvůli trenérovi, výživovému poradci ani nikomu jinému.

 

Cíle pro výzvu GRASA 420:

Zdokonalení swingu – zlepšení techniky i při vysokém počtu opakování

Pokoření hranice 420 kettlebell swingů za 20 minut – maximální počet v celé výzvě

Vytvoření návyku – pravidelně trénovat i po skončení programu

Zlepšit fyzickou kondici – zesílení, komplexní trénink

Zlepšení stravovacích návyků – odporštění od potřeby podvádění a odměňování

 

Jdete do výzvy se mnou? Dám vám několik dnů času na rozmyšlenou a začneme velmi populárním datumem – prvního 🙂

Nezapomeňte sledovat grasa.cz na Facebooku, kde budu výzvu GRASA 420 komentovat a zaznamenávat.

 

Pořiďte si kettlebell zde nebo zde nebo kdekoliv jinde a začněte!