Vždy jsem považoval tento recept za klasiku, ale poslední dobou zjišťuji, že mnozí ho neznají. Podle mě je to velká škoda, protože příprava je velmi jednoduchá a výsledná chuť vynikající. Běžně tuto rychlovku popisuji v jedné větě, ale dnes se pokusím představit tvorbu hranolků na více způsobů a dvěma postupy.
Většinou se v receptech snažím o jednoduchost a ani dnes tomu není jinak. Už jsem se setkal s mnoha variacemi, ale já si vždy nejvíce pochutnám na základní verzi, která obsahuje pouze čtyři ingredience.
- 2 velké batáty
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička hrubé soli
- 1 čajová lžička barevného pepře
Toto množství bude stačit pro přípravu dvou porcí. Nezapomínejte, že batáty by měly povětšinou sloužit pouze jako příloha, protože mají vyšší obsah sacharidů. To ocení jistě pohybově aktivnější jedinci, pro něž je to vynikající doplněk stravy.
Doporučuji začít zahřátím trouby na 180°C a nyní se pustiti do přípravy hranolků. Oloupání batát probíhá stejně jako u klasických brambor. Dále je nakrájíme na hranolky, kdy hrana by měla mít kolem jednoho centimetru. Takto to tedy vyhovuje mně osobně, vy klidně experimentujte 🙂
Já jsem se naučil postup, kdy všechny uvedené suroviny vložím do igelitového pytlíku a důkladně promíchám, proklepu, proházím a vyvedu ještě pár psích kusů tak, aby došlo k dokonalému a rovnoměrnému promíchání. Potom obsah sáčku vysypu na plech a vložím do trouby.
Druhou možností je syrové hranolky dát na plech a až zde pokapat olivovým olejem a posypat kořením.
Nyní pečeme zhruba půl hodiny, ale alespoň na první pokus kontrolujte a pokuste se vychytat ten správný moment, kdy budou hranolky zlatavé. Já zhruba třikrát za dobu pečení hranolky promíchám vařečkou, aby se obrátily, což zajistí opečení ze všech stran.
Na závěr mohu doporučit ještě několik druhů koření či dalších ingrediencí, které lze použít pro obměnu a oživení jídelníčku:
- skořice
- kmín
- česnek
- chilli paprička
- sladká paprika
Kdo by neměl chuť na hranolky, ale má rád bramboráky, tak postup najde zde.
Jak bylo řečeno hned v úvodu, tak mám rád batátové hranolky jako přílohu. Zkusit můžete třeba s domácími burgery a rukolovým salátkem…
>>> Další články, které vás budou bavit <<<
- Dlouhodobé zkušenosti s Low carb / Paleo – 8 let
- Jak začít s Low Carb?
- Low Carb / Keto Sýrové chipsy se slaninou
- SUPERPOTRAVINA: MCT Olej – kompletní průvodce: co to je, jak ho používat, jaký vybrat a kde ho koupit
- SUPERPOTRAVINA: Ghee – kompletní průvodce, recept, zdravotní benefity, jak ho používat a kde koupit
- Jedno jídlo denně – zkušenosti s přerušovaným půstem