Způsob stravování je pro mnohé z nás důležitou součástí života. Někomu se dokonce kolem této potřeby točí (skoro) celý život a vyžaduje tak maximální připravenost. Roky či desítky let strávených nějakým stylem, a najednou bude vše do puntíku jinak? 

Změna může proběhnout rychle, hladce a bez „porodních bolestí“. A nebo také ne…

Jak se co nejlépe na změnu připravit a jak vlastně s Low Carb začít?

 

Jezte povolené potraviny

Denně čtu mnoho dotazů na téma, co vlastně jíst. Je to jednoduché – zde je můj týdenní jídelníček.

Věřím, že pokud budete jíst potraviny z tohoto jídelníčku, tak budete úúúplně v pohodě a podaří se vám hubnout, navýšit energii, budete se cítit lépe a velice pravděpodobně se zbavíte i dalších zdravotních problémů.

Pokud chcete nějaký „seznam“ povolených potravin, tak toto je jistota…

Maso

    • hovězí, vepřové, drůbež, ryby, mořské plody, uzeniny, jerky atd.

Vejce

    • slepičí, kachní, křepelčí atd.

Tuky a oleje

    • máslo, sádlo, olivový, ghee, kokosový olej a mléko, avokádový, MCT olej, majonéza

Ořechy a semena

    • mandle, vlašské, pekanové, lískové, makadamové ořechy, sezam, konopná, lněná, dýňová semínka

Zelenina – všechna…

    • některá ale s mírou – batáty, řepa, mrkev a další s vyšším obsahem sacharidů

Ovoce

    • bobuloviny („berries“) – borůvky, maliny, ostružiny, jahody,…

Mléčné výrobky

    • máslo, mascarpone, tučná smetana, mozzarella, tučné sýry (doporučuji „Pravidlo 30 %“ – konzumujte takové, které obsahují více než 30 % tuku)

 

Plníme lednici…

Ujistěte se, že máte nakoupeno vždy alespoň na několik dnů dopředu. Dostatek masa, zeleniny, vajec, ořechů – to jsou základní potraviny, které vám dodají dostatek živin a dá se z nich vytvořit mnoho parádních jídel.

Takové potraviny nakupujte ve vysoké kvalitě, tedy například maso a vejce od farmářů či z menších chovů. Kromě farmářských trhů a obchodů se zdravou výživou už dnes najdete podobná oddělení v supermarketech.

Navíc přidávám seznam obchodů, kde se dají sehnat i parádní vychytávky, superpotraviny, oleje, ořechy, ořechová másla a nebo třeba i pomůcky do domácnosti. – seznam doporučených obchodů zde

 

Zbavte se zásob

Někdo luskne prsty a změnu provede. Jiný si zase nedokáže odpustit uždibování „zakázaných“ potravin. Je to logické, na takovou stravu jste roky naučeni, takže doporučuji – zbavte se všeho, co ve vašem Low Carb jídelníčku nemá co dělat. Jaké potraviny mám namysli?

Například pečivo, cereálie, těstoviny, sušené ovoce, většina čerstvého ovoce, margaríny, slunečnicový, řepkový a většina dalších olejů. Samozřejmě pak sladkosti či brambůrky a různé slané dobroty.

 

Buďte připraveni. Vařte.

Už jsme si řekli, že byste měli mít vždy doma nakoupeno dostatek potravin. Ideální stav je ale mít i navařeno, nachystáno. Kilo syrového masa vám totiž moc nepomůže, když máte zrovna hlad. Low Carb není o tom, abyste v kuchyni trávili hromadu času, ale spíš je to o tom u vaření a přípravě jídel přemýšlet, plánovat a zkrátka být ready!

Chcete mrknout na ty nejlepší recepty? Tak do toho! 

 

Važte (se)

Minimálně v prvních dnech či týdnech doporučuji mít přehled o tom, kolik toho vlastně sníte – zapisujte si tedy gramáže jednotlivých potravin. To může pomoci především v tom, abyste věděli a zkrátka měli přehled pro případ, že by třeba vše nešlo podle vašeho plánu. To se pak vyhodnocuje daleko lépe, když máte vše pečlivě poznamenáno.

A samozřejmě važte i sebe. Váha sice není ten nejdůležitější ukazatel, ale například při hubnutí je to fajn indikátor, který poměrně jednoduše naznačí, že se vlastně vůbec něco děje. Doporučuji vážení vždy ve stejnou denní dobu (ideálně hned ráno), aby odchylka v měřeních nemohla narůst například díky tomu, že jeden den sníte více potravin, které jsou v součtu těžší a „nosíte“ si je tedy s sebou.

 

Měřte (se)

Vážení je fajn, ale daleko přesnější údaj je měření. I měření má ovšem dvě roviny…

„Měřit potraviny“ lze například jednoduchým zapisováním do kalorických tabulek. Vše co sníte si takto zapíšete například do mobilní aplikace, která vám pak sama vypočítá, jaké množství kalorií jste snědli. Nejsem vůbec zastáncem počítání kalorií, jelikož jsem před lety shodil všech svých přebytečných 15 kilo bez počítání,  ale… Je to další záznam a kdyby náhodou nešlo vše podle vašich představ, tak si pak snadno dokážete ověřit, zda nejíte až příliš mnoho tuku či jiných makroživin (bílkoviny, sacharidy).

Měřte i sebe – jednou za týden doporučuji, hlavně v prvních fázích, měřit sebe samotného, protože centimetry hodně napoví. Kolikrát mnohem víc než samotné kilogramy.

Jednou za týden si např. krejčovským metrem změřte tyto partie a následně zapište: Krk, prsa, břicho, pas, zadek, stehna, lýtka, biceps.

Měření těla provádějte vždy na totožných místech a opět ideálně i ve stejnou denní dobu (hned po probuzení). Zapisujte do tabulky, abyste mohli mezi sebou týdny/měsíce/roky porovnávat a viděli tak snadno váš pokrok.

 

Dokumentujte

Motivace není nikdy dost. Postavte se před zrcadlo ideálně jen ve spodním prádle a vyfoťte se. Toto opakujte každých 14 dnů, což je dostatečná doba na to, aby byl vidět pokrok. Po dvou týdnech tak uvidíte rozdíl, za další dva týdny zas a zas. Jasně viditelná podoba vašeho těla vám dá skvělou a hlavně reálnou zpětnou vazbu, jak na to vlastně s novým stravovacím režimem jste…

 

Nehledejte v tom vědu

Budu upřímný a někomu se to asi nebude líbit, ale… hodně lidí, zejména začátečníků, dělá z přechodu na Low Carb (a jakékoliv jiné změny) až příliš velkou vědu. Vlastně jim nejde ani o načítání studií, řešení hlubokých myšlenek, ale často je vidět, jak moc se jim nechce a jak moc chtějí nepohodlnou změnu ještě kousíček odsunout. 

Žádná věda to není, jděte do toho, protože je to boží. Jedu v tom už více než 8 let (mé zkušenosti zde) a můj život se od té doby otočil vzhůru nohama a všechny ty změny si velice pochvaluji. Je to jízda!

 

Jděte do akce

… prostě do toho jděte. Teď.

 

 

——————–

tipy na další studium