Kdo by nemiloval pizzu? Jedná se celkově o jednu z nejoblíbenějších pochoutek v nejrůznějších částech světa. Pizza totiž už dávno není jen italská záležitost, ale narazíte na ni v podstatě kdekoliv.
Jak se dají ale spojit pojmy jako „Low Carb“ a „Pizza“? Vlastně jde to docela snadno a navíc za chviličku. Nepotřebujete žádné netradiční suroviny, ale pouze takové, které dnes běžně seženete v obchodě.
Recept? Jasně, jdeme na to!
Vzhledem k tomu, že je tato Low Carb Pizza hodně sytá, tak bude následující množství surovin stačit pro 2-3 osoby.
Na těsto
- vejce – 6 ks
- mozzarella (bez nálevu či strouhaná) – 150 g
- sůl, pepř, bylinky
- psyllium – 17 g (koupit zde)
Na rajčatové sugo
- rajčata loupaná v plechovce – 400 g
- rajčatový protlak – 2 lžíce
- česnek – 2 stroužky
- sůl, pepř, oregano
Varianty hlavních ingrediencí navrch
- slanina, paprika
- chorizo, chedar
- tuňák, cibule
- olivy, mozzarella
Postup je velmi jednoduchý, všechny ingredience na těsto dáme do mixéru/kuchyňského robota a mixujeme do hladké hmoty. Mezitím rozehřejeme troubu na 175 °C. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem. Nijak se nezdržujeme, protože těsto se rychle vsakuje. Proto ho co nejdříve vložte do trouby a nechte cca 6-8 minut péct. Těsto díky psylliu lehce nabyde.
V době pěčení připravíme rajčatový základ – opět všechny ingredience rozmixujeme… a je to 🙂
Po 6-8 min. těsto z trouby vyndáme a necháme 5 minutek odpočinout a následně těsto na plechu otočíme. Potřeme rajčatovou směsí a poklademe surovinami dle libosti a chuti. Kromě výše vypsaných variant si dovedu představit například i něco se žampiony, vejcem, špenátem a vlastně čímkoliv jiným, co jste kdy na pizze ochutnali.
Mým favoritem je jednoznačně kombinace chorizo, chedar a na druhém místě tuňák, cibule.
Po naskládání na těsto vložíme do trouby na cca 30-35 minut. Že je pizza hotová poznáte snadno podle toho, že těsto půjde jednoduše oddělit od pečícího papíru, bude mít zlatavé okraje a celkově bude pizza krásně zapečená.
V tuto chvíli můžeme servírovat a užívat si skvělé chuti a navíc jídla bohatého na živiny.
LC Pizza je hodně o vašich chutích a preferencích, takže příště můžete zkusit jiné varianty navrch a neboudělat změny i v těstě samotném, kde můžete například přidat třeba i sušená rajčata, chilli a tak dále.
Dejte vědět do komentu, jak děláte pizzu vy a jaká je vaše nejoblíbenější 😉
Máte chuť na další skvělé Low Carb / Paleo dobroty? Mrkněte na dvě nejlepší české kuchařky