Když už náhodou snídám a není to zrovna něco na slano, tak si rád dám nějaké „penkejky“. A když už, tak si rád dopřeju pěkně sladké, skoro takové jako jsou ty „klasické nezdravé“.
Recept je jednoduchý, stačí vám 10 minut a jen pár surovin.
Tak co, jdeme na to? Níže uvedené množství je cca pro 1-2 osoby – podle toho, jak máte rádi velké snídaně a kolik máte času 😬🤔
Suroviny
- banán – 2 ks
- vejce – 1 ks
- ghí nebo kokosový olej – polévková lžíce
- kešu – hrst
- měkký tvaroh na ozdobení (tučný) – polevková lžíce
- skořice – čajová lžička na posypání
- med – polevkévá lžíce
Toť vše, easy… a samotná realizace bude ještě jednodušší.
Rozehřejeme pánev, přidáme tuk a necháme ho pěkně roztopit. Mezitím hodíme do mixéru banány vejce. Promixujeme na krásně hladkou směš. „Těsto“ je hotovo.
Jakmile má pánev i tuk vysokou teplotu, tak začneme tvořit. Doporučuji nabírat těsto nějakou velkou lžící, aby byly všechny lívanečky stejně velké a navíc je to takové fajn množství na kus. Velkou naběračkou by totiž byly placky až moc velké, což by znamenalo, že se s nima bude hůř manipulovat, obracet a třeba by se mohly snáze trhat. Ideální velikost je za mě tak 8-10 cm v průměru.
TIP: pánev používám tuto, je fakt super!
Klademe tedy jednu po druhé a cca po 3 minutách otočíme. Záleží samozřejmě na velikosti pánve, ale pokud si pěkně vychytáte prostor, tak byste toto množsví mohli udělat nadvakrát. Než první várka vychladne, tak bude hotová další 😉
Zdobíme tvarohem, nasekanými ořechy, skořicí a medem. Tento recept je fajn v tom, že chutná dost podobně jako klasická varianta, ale je zdravější a použité suroviny vám přinesou podobný požitek.
No, ale jak správně tušíte, cpát se tímto od rána do večera nebude úplně to nejrozumnější 😁 Já si něco podobného dávám tak jednou za týden až čtrnáct dní – je to dostatečně dlouhá doba, abych se zase mohl natěšit a nepřejedl se toho moc. Navíc je to super na dny, kdy máte pocit, že potřebujete doplnit větší množství sacharidů.
No nic, jděte na to a pak dejte vědět, jak jste si pošmákli 😜