Když se vám do rukou dostane větší dávka batátů, tak neváhejte vyzkoušet Batátové Brownies, je to super dezert, který je navíc trochu netradiční, ale svou konzistencí vás zaručeně pobaví.
Nejedná se o nic náročného, nejvíc času klasicky strávíte hypnotizováním odpočtu na troubě, aby už to bylo hotové 😋
Z následujícího množství surovin uděláte cca 5 pěkných porcí, každý v takovém případě dostane dva čtverečky o rozměrech cca 5×5 cm, což je už docela fajný dezertíček 🤣
- Batát – 500 gramů
- Vejce – 3 kusy
- Mandlouvá mouka – 200 gramů
- Kešu ořechy – 70 gramů
- Med – 2 polévkové lžíce
- Karob nebo Kakao – 3 lžíce
- Čokoláda (75 % a více) – 40 gramů
- Ghí – 1 polévková lžíce
- Kypřící prášek bez fosfátů – 1 plná čajová lžička
Začněte určitě oloupáním a uvařením batátů, vyjde to tak na jeden až dva kusy. Radši jich uvařte více a pak si odvažte těch 500 gramů a zbytek si nechte na později třeba k dalšímu jídlu. Mezitím, co se budou vařit batáty, tak si připravte těsto.
V míse smícháme nejprve vejce, ghí a med a poté přidáme i další ingredience – konkrétně mandlovou mouku, karob (kakao) a kypřící prášek. Pokud použijete karob, tak dávejte bacha, je trochu prašnější, takže ho zapracujte do těsta pomalu, ať nemáte celou kuchyň do hněda 😉
Mezitím se batáty jistě dovařili a trochu stačili vychladnout – nyní je rozmixujte a pořádně zapracujte mezi ostatní suroviny.
Na závěr do těsta jemně vmícháme nasekané kešu a nalámanou čokoládu na malé kousky (třeba 1×1 cm).
Nyní už jen poklademe do pekáčku na pečící papír a pečeme na 175 °C cca 35 minut. Záleží na velikosti pekáčku a tím pádem i na výšce těsta, ale při výšce těsta cca 1,5-2 cm by tento čas měl stačit akorát. Pamatujte na to, že brownies má být krásně vláčné, takže můžete těsto vyzkoušet špejlí, ale myslete na to, že zde není cílem vytáhnout suchou špejli ale naopak lehce obalenou v těstu – v tu chvíli vyndejte z trouby, hodně upečené brownies není zdaleka tak dobré!
Počkejte hodinku, až výtvor zcela vychladne, naporcujte, uvařte si kafe a chvíli vypněte, zasloužíte si to 😉