Ale jo, občas je to fajn, dát si prostě chleba. Na něj cokoliv co máte rádi – máslo, sýr, šunku, ořechové máslo, nějakou super paštiku a nebo domácí marmeládu.
Jenže občas bývá samotný chléb kamenem úrazu. Třeba už jen z toho důvodu, že prostě nemusí být dobrý. Dnes tu máme recept na chleba, který skvěle chutná, pěkně drží a zasytí vás.
Následující množství vystačí na bochníček cca 20×10 cm, takže z něj uděláte zhruba 20 krajíčků.
- Mandlová mouka – 1 hrnek
- Lněné semínko – 1 hrnek
- Směs semínek – 3/4 hrnku
- Vejce – 5 kusů
- Kmín – 1 polévková lžíce
- Sůl – 2 čajové lžičky
- Kypřící prášek bez fosfátů – 1 čajová lžička
- Vlažná voda – 2 polévkové lžíce
- Extra panenský Olivový olej – 1/4 hrnku
Předehřejeme troubu na 175 °C, pomeleme lněné semínko a směs semínek (pokud již nemáte namleté) a smícháme všechny suché ingredience, tedy mandlovou mouku, semínka, kmín, sůl, kypřící prášek.
Následně přidáme všech 5 vajec a olivový olej a důkladně promícháme. Na závěr do směsi přidáme 2 lžíce vlažné vody a naposledy pořádně promícháme.
Přidáme do formy vyložené pečícím papírem a vložíme do trouby.
Samozřejmě můžeme vytvářet různé varianty, například posypat kmínem, přidat do těsta nadrobno nakrájená sušená rajčata, různé druhy bylinek (oregano, provensálské), permezán atd. – klasicky se fantazii meze nekladou 🙂