Majonéza je super doplněk k masu, salátům, vajíčkům nebo třeba zelenině. A co je víc, než majonéza? Avokádová majonéza!

Nejen, že moc dobře chutná, ale avokádo, respektive avokádový olej, je super volbou, co se živin týče. Výroba zabere se vším všudy jen pár minut a skvěle váš jídelníček oživí.

Na jeden hrnek majonézy budeme potřebovat následující:

Nejrychleji a nejsnáze uděláte majonézu pomocí docela obyčejného tyčového mixéru. Stačí právě ten a ideálně sklenice či hrnek, který co nejpřesněji svým průměrem kopíruje průměr samotné hlavice mixéru.

Dáme do této nádoby celé vejce o pokojové teplotě, přidáme špetku soli a pepře. S kořením to nepřehánějte, protože se pak majonéza ještě trochu rozleží a chutě budou výraznější a navíc to jde dochutit vždycky 🙂

Poté přilejte avokádový olej (také o pokojové teplotě) a vložte mixér do nádoby. A teď to nejdůležitější – nic neuspěchejte! Zapněte mixér a prvních cca 30 vteřin ho mějte na dně a mixujte. Hned po několika sekundách uvidíte, že se „něco“ začíná dít, to je dobré znamení. Po cca půl minutě budete mít velkou část hotovou, vše je na dobré cestě. Druhých 30 vteřin zvedejte mixér nahoru, ale fakt hlemýždím tempem, aby se mixér hýbal směrem nahoru tak pomalu, jak jen dokážete.

No a je to… pokud se vše povedlo tak, jak mělo, tak budete mít krásnou majonézu typické konzistence – takovou táhlou, krémovou.

Moje tipy a doporučení:

  • všechny suroviny fakt musí být v pokojové teplotě
  • nic neuspěchejte – rychlost, respektive pomalost, je zde klíčová
  • použijte vejce ideálně z volného chovu, s nimi se mi vždy povedla majonéza trochu lépe
  • avokádový olej koupíte zde nebo zde
  • cena avokádového oleje je vyšší, tak dělejte jen množství, které spotřebujete za den, maximálně dva (aby pak nic nepřišlo vniveč)
  • prodává se i avokádová majonéza (například zde a zde) – ano, i zde je cena vyšší…
  • … ale nutriční hodnoty jsou fakt super, jedná se o skutečnou superpotravinu

Tak pak dejte vědět, jak se vše povedlo. Já ji mám fakt rád na vařená vejce, ke stejku, na játra a nebo jen tak na namáčení hranolků zeleniny 😍