Petr Novák je jedním z matadorů naší Low Carb scény, autorem úspěšné knihy Jak pálit a neukládat a podílel se třeba i na Jídelníčky na hubnutí. Kromě toho někde furt lítá, maká na “bibli” a poslední dobou blbne s “chytrou zahrádkou”.

 

Čau Petře, jak se máš? Na čem teď makáš?

Dokud počasí dovolilo, tak jsem makal na zahradě, ale tebe asi zajímají spíš pracovní věci 🙂 Hodně teď pomáhám Lucce Grusové s jejím projektem Paleosnadno.cz. Lucka je podle mě génius ve vymýšlení (nejen) Lowcarb receptů. Starám se o chod webu, diskutujeme jak ho posunout dál, aby lidem ještě víc usnadnil vaření a teď nově pomáhám i s video recepty. 

Do nedávna jsem je pouze stříhal, ale teď jsme začali doma Lucky starší recepty natáčet na její Youtube kanál. Je to pro mě úplně nová disciplína a pořád se učím. Zatím máme skóre nepovedených receptů a těch použitelných tak 4:4. Brzy se to snad přehoupne 🙂

 

Koukal jsem na tvůj projekt chytré zahrádky, jak ti to roste? 🙂 Dokážeš čtenářům přiblížit, jak to celé funguje a co si od toho slibuješ?

Roste to jak z vody. Ono to vlastně roste jen z vody 🙂 Chytrá zahrádka je zábava a žádný hlubší záměr s ní nemám. Už skoro rok ji máme doma. Jde o specifický květináč, kterému by se dalo říkat “chytrý”. Je určený pro pěstování menších rostlinek a hlavně bylinek. Funguje na principech hydroponie a aeroponie. Rostlinky nejsou v hlíně, ale v substrátu (rockwool vlna), který nasává vodu s živinami a dodává je kořenovému systému. Čerpadlo jednou za čas na kořeny nažene vodu s živinami. Na to všechno svítí denně určitý počet hodin světlo. Květináč má jednoduchý počítač, který vše řídí. Hlína překvapivě sama o sobě k růstu nepřispívá, ale spíš ho brzdí. Proto je podobný způsob pěstování mnohem efektivnější a rychlejší.

V zimě tak mám přísun čerstvých bylinek a salátů. Což je rozhodně velké plus. Navíc vím, že rostlinky nejsou nijak chemicky ošetřované. Je tu i určitý ekologický rozměr, když si vypěstuješ něco doma. 

Před časem mě napadlo to dokumentovat a házím na Twitter fotky pod #chytrazahradka. Většinou jen jak to roste, plus sem tam nějaký tip. Třeba to někoho inspiruje k pořízení si podobné hračky. Návratnost investice je nic moc a začne se to rentovat odhadem až po 2-3 letech. Pro mě je to hlavně zábava a učení se něčemu novému. 

 

Brzy to bude 6 let od vydání knihy Jak pálit a neukládat – když se ohlédneš takhle zpátky, splnila svůj účel?

Asi by se dalo říct, že ho předčila. Je to sice otřepaná fráze, ale přesto ji použiji. Kdyby pomohla jedinému člověku, tak mělo smysl ji napsat. Ale vážně, neměl jsem žádná konkrétní očekávání a díky tomu můžu říct, že kniha je úspěšná. Lidé se mi občas ozvou, že jim kniha změnila nebo dokonce zachránila život. To je nejlepší odměna. Víš, že snažení mělo smysl. Někdy mě hodně překvapí kudy se k nim kniha dostala. Jeden pán mi napsal, že mu o knize řekl jeho lékař z Motolské nemocnice. Prý ji doporučuje svým pacientům s nadváhou. To mi vyrazilo dech. Nevím sice o koho jde, ale rád bych mu touto cestou poděkoval. 

Snad se lidem kniha líbí, protože jim neříká jezte tohle a tohle a zhubnete. Snažil jsem se hlavě vysvětlit, jak tělo funguje a reaguje na stres, stravu a pohyb a jak to souvisí s hubnutím. 

Pěkně to vystihla jedna čtenářka v recenzi na databazeknih.cz, kde nepsala: “…nejen, že nás učí jak bychom se měli stravovat, ale hlavně nám vysvětluje PROČ to tak má být, a JAK to naše tělo celé funguje.” 

Takže myslím, že účel kniha splnila.

 

Kolik lidí začalo podle knihy pálit a jakou máš zpětnou vazbu? Překvapil tě její úspěch?

Kolik lidí začalo pálit nevím. Vím jen, kolik lidí si knihu za ty roky koupilo. Což se dneska pohybuje někde přes 10 tisíc prodaných knih. Na to, že nikdy nebyla k dispozici v knihkupectví a je možné ji koupit jen u mě na stránkách je to asi úspěch. Nevím, na knižním trhu se zase tak moc nepohybuju abych řekl, že X prodaných knih je úspěch a Y není. 

Zpětnou vazbu už jsem zmiňoval. Když už si někdo dá tu práci, aby po přečtení knihy a několika týdnech až měsících, kdy se snaží dodržovat svá nastavená stravovací pravidla, napíše a poděkuje, beru každý takový email jako osobní úspěch. Já jsem ještě žádnému autorovi poděkování nenapsal a to mi pomohlo v životě hodně knih. Asi bych měl, když sám vím, jak moc to potěší. Budu se muset polepšit 🙂 

 

Dokážeš vyjmenovat pár pasáží nebo kapitol z knihy, které se nejvíc povedly a lidem nejvíce pomohly?

Těžko říct. Myslím, že takhle se na knihy obecně nedá koukat. Každý máme slabé místo někde jinde. Někdo zápasí s motivací a nejzajímavější pro něj je právě tahle část, někdo zase řeší jídlo a někomu jinému otevřou oči kapitoly o pohybu. Kniha by měla rozšířit obzory a donutit lidi k akci. Pokud někdo chce zhubnout, měl by si uvědomit, že když bude dělat a jíst pouze to, co umí a jí dnes, pak zůstane pořád jen tím čím dnes je. 

Mě nejvíc oslovily informace kolem hormonů jako je inzulín, leptin nebo třeba ghrelin. To, jak fungují a jak na ně tělo reaguje. Proto jsem tuto část vybral do ukázky knihy, která je ke stažení zdarma

 

Kdybys psal knihu teď, co bys udělal jinak? Jsou témata, která bys přidal nebo naopak ubral?

Hodně kapitol by šla rozepsat tak, že každá sama o sobě vydá na disertační práci. To ale nebylo mým cílem a většinu lidí by takové detaily nezajímaly. Přesto bych dnes rozšířil první část knihy věnovanou motivaci, lidské mysli a souvisejícím hormonům. Motivací všechno začíná a motivace není nic jiného než myšlenka. Můžeš mít dostatek přesvědčivých argumentů proč začít jíst jinak, ale bez motivace jsou to jen další informace v řadě. 

Mysl mě fascinuje a mám rád knihy, které se jí věnují. To jak přemýšlíme nás formuje a vítězství i prohra začínají hlavě, v našich představách. Jak o věcech smýšlíme, určuje to, jak k nim přistupujeme. Lidská mysl je podle mě vynikající nástroj, pokud ji používáme správně. Pokud ji používáme špatně, stává se destruktivní. 

Taky bych asi jiným způsobem uchopil informace o stravovacích stylech. V knize se možná až zbytečně moc věnuju stravovacím stylům Paleo a Low Carb. S odstupem času vidím, že to je něco, co podléhá módním trendům. O Paleo dnes už nikdo moc nejeví zájem, alespoň mi to tak v mé sociální bublině připadá, což je podle mě škoda. Naopak je teď strašně in být Low Carb.  Za pár let to může být zase jinak. Takže dnes bych méně škatulkoval do stravovacích stylů a bral z nich to podstatné a důležité, bez ohledu na to, jestli jsem Low Carb nebo Paleo jedlík. 

 

Pozoruješ, že by se nějak “nízkosacharidová scéna” od té doby změnila? Třeba, že by se dbalo na něco jiného, že by lidé hledali něco jiného? Že se přemýšlení o jídle někam posunulo?

Nízkosacharidová scéna se podle mě extrémně rozrostla. Což je na jednu stranu dobře na druhou to přináší problémy, které se musí řešit. Pozitivní je, že informace se dostávají k více lidem a pomáhají jim. Bohužel žijeme v uspěchané době a lidi často chtějí dostat rychlý návod o pěti krocích. Tak to bohužel nefunguje. Z toho vzniká hodně nedorozumnění. Vždycky je potřeba si toho dost nastudovat.

Mě se třeba moc nelíbí boom low carb / nízkosacharidových dezertů. Sociální sítě jsou jich plné a začíná to vypadat, jako kdyby člověk mohl zhubnout jen konzumací low carb dezertů. Což je samozřejmě blbost. Ale třeba to vidím moc černě a jde jen o mou sociální bublinu. 

Chápu, že dezert přitahuje více pozornosti než dušená zelenina. Marketingově dezert na plné čáře vítězí. 

Naštěstí jsou tu lidé jako Pavla Hlavičková se svou skupinou na facebooku nebo Honza Vyjídák s projektem neslazeno.cz, kteří jsou neúnavní a mají trpělivost lidem stále dokola vysvětlovat jak a proč. Pavla šíří a vysvětluje lidem stále dokola principy a Honza zase hlavně institucím, lékařům a dalším organizacím. Za mě jim patří obrovský dík. 

Pak jsou tu relativně extrémní stravovací směry jako třeba Carnivore Diet. Takový Low Carb / keto osekaný na kost, který je založený jen na konzumaci tuků a bílkovin. Takže pouze masa. Do nedávna se o nich u nás moc nemluvilo, ale díky popularizaci hlavně ze strany Petra Máry se Carnivore dostal do širšího povědomí lidí. Z mého pohledu, zůstaneme-li u hubnutí, jde o extrémně efektivní způsob jak se zbavit nadbytečného tuku. Ale myslím si, že spoustě lidem může spíše uškodit než pomoct, protože si nedají práci s tím zjistit si více informací. Přečíst zahraniční weby, protože u nás je informací pomálu. 

Carnivore stravou lidi řeší většinou specifické zdravotní problémy a tak by to mělo i zůstat. Zbavení se tělesného tuku je jen vedlejší efekt. Naordinovat si ji pouze kvůli hubnutí, bez získání širšího kontextu, bez pochopení, jak funguje lowcarb a hlavně bez jeho vyzkoušení na pár měsíců, je za mě nesmysl. Petra Mára naštěstí není šílenec a ani Carnivore netlačí jako nejlepší způsob jak zhubnout. Naopak, informace jsou z jeho strany velice srozumitelné a za to mu patří velké dík. 

 

… no a také nesmíme zapomenout na knihu Jídelníčky na hubnutí. Ta bude mít brzy dva roky a od teorie se posouváme blíže do praxe – konkrétní recepty, konkrétní jídelníčky, konkrétní úkoly. Já tuto knihu vnímám více jako průvodce pro někoho, kdo nepotřebuje rozumět všemu a chce výsledky…?

Kniha s jídelníčky byla zamýšlena jako doplnění ke knize Jak pálit a neukládat. Vím jaké suroviny konzumovat, ale neumím a nevím co z nich uvařit. Tady přichází kniha s jídelníčky a konkrétními jídly, navíc sestavených do jídelníčků. Při psaní se původní záměr trochu změnil a je možné ji použít i jak říkáš, jako průvodce pro někoho, kdo nepotřebuje rozumět všemu a chce výsledky. Dokonce je v jídelníčcích i kapitola věnovaná inzulinu z knihy Jak pálit a neukládat, pokud by ji čtenář neměl. Já bych byl mnohem raději, kdyby tomu čtenáři rozumněli a nejprve přečetli knihu Jak pálit a neukládat. 

V každém případě pokud chce někdo výsledky bez hlubší znalosti a odpovědí na své PROČ, jsou jídelníčky postaveny tak, aby nemusel nic řešit. Na počátku se jednoduchým výpočtem zařadí do jedné ze tří kategorií, vybere si svůj jídelníček a může jít vařit. 

 

Co si myslíš, že je nejsilnější stránkou knihy Jídelníčky na hubnutí?

Snažili jsme se ji napsat tak, aby člověk nemusel dělat pořád dokola žádné složité výpočty. To je doufám její nejsilnější stránka. Buď si v úvodu knihy vypočtu jeden příklad, nebo použiju doporučenou kalkulačku na webu a to je celé. 

Prostě aby byla co nejjednodušší a nikoho neodradila. Pak jsme se snažili vybrat co nejvhodnější a nejchutnější jídla, ale aby nezabrala moc času na přípravu. Recepty jsou jak jinak než od Lucie Grusové, která nám dala volnou ruku ať si vybereme co potřebujeme. 

 

Kdybys měl vybrat tři recepty, které by to byly?

  • Francouzský cibulový koláč
  • Gratinovaný květák

a samozřejmě nesmí chybět ten prokletý dezert, co prodává 🙂

  • Chia pudink s malinami

 

Je něco, co bys chtěl čtenářům na závěr vzkázat?

Ať se vzdělávají, nejen na poli stravování. Jídlo považuji za velice důležité, je to palivo pro naše tělo a co mu dáme, podle toho pojede. Buď budeme mít dobrou náladu a hodně energie nebo ne. Navíc se v dnešní době coronavirové ukazuje, jak velký problém je nadváha. Do teď neexistovala nemoc, která by měla tak masivní, rychlý a negativní zdravotní dopad na lidi s nadváhou. Většina zdravotních problémů souvisejících s nadváhou se projevovala pomalu a postupně, dalo se s tím ještě něco udělat. S coronou bohužel lidé čas na změnu nedostali. 

Takže přeju všem hlavně hodně zdraví a pokud cítí, že potřebují změnu, ať se do ní vrhnou  a neodkládají to. Bude to asi trochu bolet, ale bolestné zážitky vedou k růstu. Jak říká můj oblíbenec Ido Portal “Bolest je nevyhnutelná. Utrpení je volba.”

 

Díky za tvůj čas, ať se daří a pomáháš dál lidem pálit. Dobrá práce!

Taky díky, jsem rád, že jsme zase po čase mohli pokecat. 

 

 

 

… a už jsem vám říkal, že Petr nabízí své dvě knihy i ve speciálním zlevněném balíčku s bonusy? Tohle je snad úplně všechno, co ke své změně potřebujete!