Jak zlepšit spánek - 10 tipů, které zvládne úplně každýPokud hledáte způsoby, jak zlepšit spánek, tak jste na správném místě. Dnes si jich totiž ukážeme hned 10 a věřte, že to nebude žádná velká věda, zvládne to úplně každý.

Kvalita spánku je pro nás klíčová a ikdyž ne vždycky to jde podle našich představ, tak se díky jednoduchým tipům můžeme přiblížit lepší regeneraci, soustředění, celkové odpočatosti a tím pádem i lepším pracovním výsledkům, sportovním výkonům a nebo třeba jen tomu, že jsme více v pohodě, což ocení jistě i naši nejbližší 🙂

Samozřejmě bychom dokázali najít i účinnější a složitější varianty, jak zlepšit spánek, ale tyto jsou skutečně triviální a může si je dovolit úplně každý a není potřeba žádná speciální a nedostupná výbava či extrémní narušení zaběhlých pořádků 🙂

Choďte spát ve stejný čas a ve stejný čas vstávejte

Jedna z metod, která je z těch nejjednodušších a zároveň nejúčinnějších. Tělo miluje režim a pokud si stanovíte za cíl spát 8 hodin, tak v tom není nic jiného, než pravidelně chodit spát ve 22 a vstávat v 6 hodin nebo dle toho, jak potřebujete vstávat samozřejmě… Uvidíte, tělo si zvykne během několika dnů a usínání bude rychlejší, vstávání příjemnější.

Navíc můžete během chvíle dojít do takové fáze, že nebude potřebovat ani budík a používat ho spíše jako záložní řešení, ale tělo si zvykne a bude se budit včas bez nutnosti ranního řinčení budíku.

Spánek jako priorita

Dlouhé dny plné práce, sportu, starostí, stresu a určitě i zábavy. To potkává každého z nás, jen málokdo přistupuje ke spánku jako k důležité části dne. Zkuste přehodit mindset a připustit to, jak moc je spánek důležitý. Často dokoukáváme filmy, dočítáme stránky knihy, brouzdáme po internetu a spánek oddalujeme. A pak nás to ráno hrozně bolí 😬 Navíc se na to vždy koukejte z dlouhodobého hlediska a třeba takových 20 hodin (ne)spánku navíc udělá za měsíc své.

Podmínky pro spánek… jak zlepšit spánek díky temnu a tichu 

Je hned několik důležitých podmínek, které byste měli při spánku zohlednit. Není dobré skrz okno pouštět světlo z lamp, projíždějících aut atd. Stejně tak je to i s hlukem z venku. Mějte co největší temno a co nejlépe odhlučněte místnost. K tomu určitě mohou pomoci žaluzie, které částečně zatemní ložnici, ale ještě o krok lepší jsou zatemňovací závěsy.

Existují i takové, co nepropouští žádné světlo – dají se navíc sehnat za pár stovek a oproti klasickým závěsům udělají obrovský rozdíl. Pokud vám budou dobře sedět na oknech, tak můžete mít v pokoji absolutní tmu.

Dalším super řešením jsou například i spánkové brýle – levné řešení, které můžete aplikovat pouze na sebe, pokud by snad měl partner s velkou tmou problém.

Nejezte a netrénujte před spánkem

Moje doporučení je nedělat ani jednu z těchto aktivit 3 a více hodin před spánkem. Nemusí to pokaždé vyjít, ale směřujte na tyto hodnoty. Po tréninku může být tělo pořád rozpumpované a s plným žaludkem se také neusíná nejlépe.

Pokud tedy patříte mezi ty, co ještě 10 minut před odchodem do postele luxují ledničku, tak rozhodně doporučuji vyzkoušet, rozdíl poznáte téměř okamžitě.

Před spánkem relaxujte

Zkuste se před samotným spánkem přesunout do postele a třeba půl hodiny nebo hodinu relaxovat. Poslechněte si oblíbený podcast, hudbu, čtěte si (idálně z papíru), povídejte si s partnerem. Nezapomeňte na nějaké tlumené světlo, používejte třeba červené, to je super…

Tělo se krásně na spánek připraví a usnutí pak budem mnohem snazší a plynulejší.

Nepracujte před spánkem. Nejlepší způsob, jak zlěpšit spánek

Ale jo, taky si to někdy neodpustím. A potom docela lituju. Nejde mi pak usnout, v hlavě mi doznívají pracovní úkoly, jestli jsem na něco nezapomněl, jestli jsem všechno udělal správně. Proto se odtrhněte a zkuste večer, a hlavně mininálně hodinu až dvě před spánkem nepracovat a naopak si užívat svých blízkých nebo nějaké zábavy.

Toto je za mě jeden z tipů, jak zlepšit spánek, který by měl zařadit pro fyzické i duševní zdraví úplně každý.

Jak zlepšit spánek díky doplňkům stravy?

Mnoho lidí má dobré zkušenosti s podporou spánku skrze různé doplňky stravy. Mezi ty nejznáměnší patří například CBD oleje nebo nějaké další na podporu spánku a regenerace, jako jsou Lipozomální Vitamín D3 + K2 nebo kombo Hořčík, Zinek + B6.

Nemějte v ložnici telefon

Kromě toho, že pohled do obrazovky tělu a mozku nedělá před spánkem dobře, tak doporučuji nemít telefon u hlavy i kvůli všem možným pripojením. Pokud jej tedy chcete mít na nočním stolku nebo kdekoliv v blízkosti, tak doporučuju zapnout Airplane mode neboli Letový režim. Ten telefon vypne od Wifi, mobilní sítě atd.

Zajistěte přísun čerstvého vzduchu

Kyslík je důležitý a v noci to platí dvojnásob. Jednoduše je hlavním zdrojem občerstvení přes noc a není nad to, když se probudíte svěží, občersvění a plní elánu do nového dne. Pokud nebudete mít dostatek čerstvého vzduchu, tak je velmi pravděpodobné, že budete dříve unavení, budete mít zhoršené soustředění a jakmile se od rána nebude cítit fresh, tak váš den nebude stát za nic…

Dobíjejte baterky – jak zlepšit spánek a následně i celý den

Přistupujte ke spánku tak, že to je naše možnost dobít „baterky“ a v podstatě třetina našeho života, takže bychom ji měli prožít stejně kvalitně, jako se snažíme žít zbytek našeho života. Pokud budete mít baterku na telefon ráno nabitou na 20 %, tak do večera nevydží – to samé platí u lidského těla.

Jen nezapomínejte na to, že telefon, pak hodíte na hoďku do nabíječky a máte vystaráno. V našich často hektických životech se nám toto s naším tělem nepovede.

Pokud bych měl něco doporučit, jak díky pár nástrojům získáte o mnoho procent lepší spánek, tak tenhle balíček je ideál – za pár korun získáte vynikající podporu pro tvrdý spánek a dokonalou regeneraci.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Líbil se Vám článek Jak zlepšit spánek – 10 tipů, které zvládne úplně každý? Tak mrkněte i na další…