Mat Fraser a konec kariéry – to je otázka, která se u Crossfit fanoušků v poslední době skloňovala fakt často. Je to tady, vítěz 5 ročníků Crossfit Games dnes ohlásil jeho konec. Nebo vlastně jeho začátek? 😉

Kdo je Mat Fraser? Co konec jeho kariéry znamená? Proč Mat Fraser ukončil kariéru? Kdo vyhraje další Crossfit Games a co znamená #HWPO?


Mat Fraser – 5x vítěz Crossfit Games

Nebudu tady rozpitvávat do podrobna jeho celou kariéru, to by jsme tu byli docela dlouho. Snad jen shrnu jeho jeho největší úspěchy a nejzásadnější momenty.

Hned na začátku své kariéry v roce 2014 se umístil na druhém místě CF Games za legendou jménem Rich Froning. V tu chvíli už mnozí tušili, že Crossfit má nového krále. Rok 2015 si ale ještě musel Fraser počkat, tentokrát mu dal stopku Ben Smith a sebral tak pouze stříbro.

A pak to přišlo… 2016, 2017, 2018, 2019, 2020. Pět let za sebou vyhrál Crossfit Games, k tomu nespočet dalších soutěží – opakovaně kvalifikaci na CF Games (Crossfit Open), různé Regionals, Sanctionals, Rogue Invitational atd. atd.

Pokud bychom to měli shrnout, tak prostě vyhrál všechno, co vyhrát šlo. Nikdo jiný nemá takové skóre a často dominoval soutěži neuvěřitelným způsobem. Jeho soupeři připomínali mnohdy jen žáčky…

 

Kdo byl Lepší? Mat Fraser nebo Rich Froning?

Pokud bychom měli jmenovat jednoho soupeře, který s ním v počtu úspěchů drží aspoň trochu krok, tak je to Rich Froning, který vyhrál Crossfit Games 4x a než ho překonal Fraser, tak byl právě největší legendou on.

Bohužel se v soutěžení trochu minuli – když Froning končil, tak Fraser teprve začínal a bohužel nemohli změřit síly, když byli oba na vrcholu.

Takže, kdo byl lepší? Za mě těžko říct, oba jsou neuvěřitelní a zaslouží plný respekt. Já jsem daleko více vnímal dobu Frasera, sledoval jsem ho na soutěžích atd., kdežto v dobách, kdy kraloval Froning jsem soutěžím ještě tolik neholdoval.

… Ronaldo? Messi? Maradona? Pele? Vidíte to? Těžko se srovnává. Každý sport má podobné „nerozřešené“ případy… Můžeme prostě jen smeknout klobouk.

 

Mat Fraser – konec kariéry

Před několika dny oslavil 31. narozeniny. Každý ale tušil, že to musí pomalu přijít. Za mě by Fraser ještě mohl 2-3 roky každého přejet a sebrat další zlaté medaile, jenže vrocholový sport je pro tělo obrovsky náročný.

I přes všechny ty regenerační metody, zaměření na mobilitu atd. se to prostě na tělu podepíše. Vrcholový sport je o překonávání hranic – ať je to Crossfit, fotbal, cyklistika, cokoliv… Pokud chcete být nejlepší, tak tomu musíte hodně dát a zákonitě se to někde projeví. Fraserův věk je jeho odchodu přiměření, zvlášť když dokázal tolik. Jde prostě na zasloužený odpočinek.

Jen pro zajímavost – Rich Froning svou kariéru individuálního závodníka ukončil v nějakých 27 letech.

 

#HWPO

Jeho výkony a výsledky se budou vymazávat těžko, stejně jako jeho #HWPO neboli Hard Work Pays Off. A není to jen hashtag na jeho Instagramu, je to motto, životní postoj, nastavení mysli.

Tvrdá práce, která se vyplácí a přináší ovoce. Poukazuje na to, že zkratky neexistují a každý úspěch něco stojí. Jsou to hodiny a hodiny tréninku, rutinní záležitosti, dostatek spánku, stravování sestavené na míru. Odhodlání, krev, pot a slzy. Neustálá analýza sebe sama.

Prostě pokud něco chceš, tak si za tím jdi a udělej pro to maximum. To je #HWPO.

… a vlastně se tématu docela pěkně dotýká i tento článek 8 lekcí ze sportu, které vás posunou v každodenním životě.

 

Kdo vyhraje další Crossfit Games?

Král je mrtev, ať žije král…? Asi tak. Fraser je legenda, můj nejoblíbenější atlet a vlastně i někdo, díky komu jsem z velké části Crossfit začal sledovat. Ale je to tak, Mat Fraser a konec kariéry se potkali. Jedna show skončila, vlastně dost One Man Show skončila 😬

Bude mi ve sportu chybět, ale ten jako takový nekončí. Za měsíc začíná nová sezóna, respektive Crossfit open, kvalifikace na Games… V posledním roce hodně překvapil mladičký Medeiros, porve se určitě Ohlsen, který se poslední roky drží mezi nejlepšími. Budu se těšit i na Vellnera, Chandlera Smithe, baví mě Heppner. Je jich vlastně dost, kteří se teď mohou konečně porvat o vítězství.

GOAT, Greatest of all time, The fittest man in history… To je Mat Fraser.

Díky, byla to jízda! 🙏🐐