Pravidla Low Carb stravy jsou v podstatě jednoduchá a funkční. Často. A často taky ne. Je to stravovací styl, při kterém můžete snadno a trvale zhubnout, zesílit, zbavit se zdravotních problémů, mnohému naučit své tělo a mozek.

A nebo taky ne. Nezhubnete ani gram, budete mentálně vyčerpaní a prostě to nepůjde, i kdybyste se na hlavu stavěli. Ale proč? Vždyť pravidla dodržuji a někomu dalšímu to jde skvěle. To je právě to – někomu jinému. Low Carb je fajn, ale neznamená to, že jeho pravidla budou vyhovovat úplně každému a na to se bohužel často zapomíná.

 

Každé tělo je jiné

Vidím to v podstatě každý den. Následování přesného plánu někoho jiného a přesto neúspěch. „Vždyť jsem dělal přesně taky takhle a nefunguje to, tak už nevím“.

Bohužel, nemusí to fungovat. Je potřeba se na to podívat více ze široka, roli hraje mnoho faktorů. Pohlaví, váha, věk, mentální stav, pohybová aktivita atd. atd. atd.

Je toho fakt hodně a prostě to tak musíme brát. Každé tělo je jiné, má jiné silné stránky a zároveň slabé stránky. Jiné chutě, jiné potřeby, jinou startovní pozici…

 

I nejpřísnější dodržování „pravidel“ nemusí vést k úspěchu

Pravidla jsou pravidla, ale nemusejí znamenat nějakou ultimátní pravdu. To, že je něco podle pravidel nemusí nutně znamenat, že je to správně pro všechny a vůbec ne pro vás.

Pokud lehce odbočíme od jídla, tak si určitě vybavíme několik případů, kdy jsou pravidla fajn a dávají smysl – jako třeba na silnici, kde díky nim zajišťujeme bezpečnost pro sebe i ostatní. A jakmile někdo pravidla poruší, tak si koleduje o průšvih a může ublížit nejen sobě, ale i ostatním účastníkům provozu.

Ale na druhé straně jsou i pravidla, která nám smysl nemusí dávat – třeba jako jsou ta pro obecně vnímanou zdravou stravu – pojídání obilovin, rostlinných tuků, velkého množství sacharidů atd. Ta vám taky nedávají smysl, že? A přesto jsou to nějaká pravidla, kterýma se navíc řídí velká část populace.

Kdybych striktně dodržoval pravidla této „zdravé stravy“, tak mi fungovat nebudou. Nebudu jídlem uspokojen, budou velmi pravděpodobně mít více tuku než teď, nebudu se cítit fyzicky dobře, budu mít problémy se zažíváním.

 

Low Carb je pro vás super…

… pokud vám funguje. Pokud vám nefunguje, tak to buď děláte špatně a nebo prostě není pro vás. A je to v pohodě, prostě zkuste něco jiného, každý jsme naprogramovaný trochu jinak. Někdo potřebuje více sacharidů a naopak méně tuků atd. a už z principu nám nemůže fungovat všem to stejné.

 

Low Carb je jen TREND?!

Co si budeme povídat, Low Carb je v podstatě trend. Možná se teď někdo bude čílit a říkat, že je LC super a ať mu na něj nešahám… I já si myslím, že je LC super, ale opět to neznamená, že to bude super pro úplně všechny.

Za pár let bude hodně frčet zase něco jiného a já si myslím, že my si budeme moci pěkně odfrknout a jet si v klidu to svoje a ti, co teďko s trendem rychle přispěchali, tak zase rychle odspěchaj zkoušet další zaručenou dietu.

Tak to prostě je a pokud někdo tvrdí, že ne, tak je mi to líto, ale myslím, že nemá pravdu. Lidé trendum podléhají, je to přirozené a tyto vlny se opakují pravidelně.

 

Jak moc jsou Low Carb pravidla dokonalá?

Jak sám uživatel bude chtít. Každý si stejně pravidla může vysvětlit po svém. Dle své mentální kapacity, dle svých preferencí, dle svých chutí, dle svých potřeb.

To, že se v pravidlech LC vyskytují sýry znamená, že si mám jíst každý den a v každém jidle? Nebo snad jen občasně, protože velká část populace nemusí snášet mléčné výrobky dobře?

A co ořechy? Hrst několikrát denně? Nebo jednou za týden v dezertu?

Když už mluvíme o povolených Low Carb dezertech – mám jím zakončit každý oběd a nebo si ho dát jen za odměnu po celodenní tůře nebo vydatném tréninku?

Jen se podívejte na obrázek v úvodu – toto jídlo je dle pravidel Low Carb. Znamená to ale, že takové jídlo má jíst každý den? Budu po něm hubnout? Bude dobře působit na můj mozek a pomůže mi se zbavit mentálních problémů, které mám v souvislosti s častou konzumací „sladkého“, které se aspoň jako sladké tváří?

Už víte, na co narážím a kam směřuji? Otázky typu „Jím jen povolené potraviny a váha se ne a ne hnout, kde je problém?“ jsem četl milionkrát, bohužel ale o ničem nevypovídá. Pravidlo povolených potravin je jen vodítko s velkým potenciálem. Bohužel však nezaručí úspěch a ani správný výklad a samotnou aplikaci pravidel.

 

Neberte to špatně…

Tento článek má za cíl upozornit, že nic nikdy nebude fungovat všem. Můžete snad mít ten pocit, ale prostě nebude… 

Článek píšu sám z pozice člověka, který už více než 9 let žije podle pravidel Low Carb / Paleo, takže i člověka, který má tento styl stravování rád, vyhovuje mu a je to v podstatě to nejlepší, co ho v životě z pohledu stravy mohlo potkat.

Jen je prostě fajn se na věci dívat vždy z více pohledů, stavět se k tomu kriticky a zpochybňovat.

Low Carb je fajn, vyhovuje mi a zůstanu u něj. A vy třeba ne a to je přece v pořádku…

 

Kam dál?