Počítání kalorií a Low Carb. Jak na to?Low Carb a počítání kalorií je pro hubnutí super nástroj. Rychle se to naučíte, nestojí to mnoho času ani energie. A jak jde kombinovat nízkosacharidové stravování s počítáním kalorií?

Jsou výsledky ještě lepší? Co jsou kalorie a jaký mají vliv na hubnutí? Toto a mnohem více se dozvíte v dnešním článku!

Počítání kalorií – efektivní nástroj pro hubnutí

Budu k vám upřímný, neexistuje mnoho efektivnějších nástrojů, pokud chcete hubnout a třeba vám to nejde podle představ. Lidské tělo funguje na jednoduchém principu a některé zákony prostě obejít nedokážeme, i kdybychom chtěli.

Počítání kalorií a snížení kalorického příjmu vede k hubnutí. Tečka.

Snížení kalorického příjmu je efektivní pro hubnutí. Tečka.

Kalorický deficit, tedy snížení kalorického příjmu pod výdej, vede k hudnutí. Tečka.

Ano, hubnout jde i padesáti dalšími způsoby, ale ty jsou často zahalené v teoriích, někdy nepochopení principů, vlastním výkladu pravidel. Pokud máme pracovat efektivně a v případě potřeby hubnout, doporučím mít přehled o přijatých kaloriích. Další tečka!

Co jsou kalorie a proč je řešit?

Kalorie je jednotka energie, kterou vaše tělo používá k provádění stovek úkolů. Patří mezi ně dobrovolné pohyby, jako je chůze, běh a skákání, stejně jako nedobrovolné pohyby, jako je dýchání, cirkulace krve ve vašem systému a udržování normální tělesné teploty.

Vaše tělo potřebuje spálit určitý počet kalorií, jen aby udrželo tyto nedobrovolné procesy v chodu. To se nazývá bazální metabolismus nebo BMR. Vaše BMR je ovlivněno mnoha faktory, včetně věku, pohlaví, tělesného složení a genetiky.

Pro fyzickou aktivitu, včetně chůze, potřebujete další kalorie. Celkově platí, že čím aktivnější jste, tím více kalorií potřebujete. Kalorie jsou všude kolem nás a někdo jich přijímá zbytečně málo, jiní zase zbytečně moc.

Obecně však platí, že v dnešní době zpracovaných potravin je více těch, kdo pojídá kalorií nadbytek, což vede k rychlému nárůstu nadváhy u většiny populace.

Low Carb a poměr makroživin

Co je Low Carb stravování nebolii nízkosacharidová dieta? Jedná se styl stravování se sníženým obsazem sacharidů a naopak zvýšeným obsahem tuku. Je to pouze odhad, doporučení a jakási představa, jaká by měla být zhruba skladba a procenta bych nebral úplně doslova, ale řekněme, že se odrazíme od následujících hodnot ve složení Low Carb stravy

  • Sacharidy – 10 %
  • Bílkoviny – 30 %
  • Tuky – 60 %

… no a na posledním řádku vidím možná právě ten problém. Lidé si často Low Carb / Nízkosacharidové stravování vysvětlují jako přejídání se tukem. Ono je totiž strašně jednoduché zalít všechno tukem, do salátu lít oliváč po lžících, dávat si Neprůstřelnou kávu jako svačinku, přidávat máslo na vajíčka, vše topit v Ghíčku a nebo jíst Low Carb ořechovou granolu na kila…

Jenže to jaksi musí ladit do vašich „maker“ a vejít se do vašeho kalorické příjmu. 

Nepůrstřelná káva

Jíst tuk je pro většinu lidí příjemné a chutné, tak si rádi dáme ještě a ještě a ještě. Támhle zobneme škvareček, trochu bůčku, o maličko másla navíc a najednou je z toho 200 nebo 300 kalorií za den navíc. No a nechtějte vědět, co znamená 200 kalorií navíc každý den z pohledu celého roku. A nebo já vám to řeknu…

Pokud sníte každý den o 200 kalorií navíc, tak za rok přiberete skoro 10 kilogramů! 

Jako fakt! Sice je to „jen“ matematický výpočet, kde nesmíme zapomínat na další proměnné, ale mé tvrzení není vůbec daleko od pravdy. Sečteno podtrženo – nadměrná konzumace tuku v domění, že je pro nás jen a jen dobrý, může místo vytoužené ztráty hmotnosti vést naopak k nárůstu.

Low Carb a hubnutí

Nízkosacharidová dieta je, pokud pomineme tricky body v minulém odstavci, sama o sobě dobrým nástrojem pro hubnutí. Vede nás totiž k tomu, abychom jedli celé potraviny, hlídali si příjem sacharidů a tím snížiili riziko výkyvů energie a obecně nás docela pěkně brání před vlčím hladem a udržuje nás díky množství energie a bílkovin nasycené.

Pokud se Low Carb dělá dobře, tak je to velmi efektivní způsob, jak zhubnout.

Počítání kalorií v kombinaci s Low Carb

Podle toho co jsem dosud napsal to vypadá, že při spojení těchto dvou směrů by se jednalo o ideální způsob pro stravování, respektive hubnutí. Ano i ne.

Osobně si myslím, že oba nástroje jsou mocné a každý zvlášť má něco do sebe. Spolu ale mohou vést už k větší náročnosti na udržitelnost. Vysvětlím…

Každá z těchto částí má svá úskalí, je něčím náročnější, než běžné stravování. 

  • Čapnout rohlík je jednodušší, než trávit pět nebo deset minut u plotny.
  • Přejíst se do bezvědomí je hedbodušší, než si poctivě zapsat jídlo do kalorických tabulek.
  • Dát si párkrát týdně o 300 kalorií navíc je jednodušší, než udržet své chutě na uzdě.

Ano, je to jednodušší, ale výsledky budou na 99 % horší.

A o tom to celé je. Počítání i LC jsou fajn nástroje, které vás nijak zásadně neomezují a dokážete velmi dobře kontrolovat výsledky. Možná vás správa těchto dvou směrů bude stát pár minut denně, ale o to efektivnější při dosahování cílů budete.

Dneska stačilo 🙂 Těště se zase příště, protože tohle téma chci rozebrat do nejmenších detailů. Stojí to za to!

 

Líbil se vám článek Počítání kalorií a Low Carb. Jak na to? Mrkněte i na další a zjistěte, jak shodit…